1-0 voorsprong

vrijdag 09 november, 2018 -  Sander Hendrikx
Mijn vorige column die ik begin juli van dit jaar schreef stond vooral in het teken van de droogte en de hitte waar we op dat moment mee te maken hadden. Sinds die tijd is dat onderwerp eigenlijk nog steeds actueel. Hier op de kwekerij draaien de haspels nog wekelijks om de nieuw geplante percelen van vocht te voorzien en om op de plekken waar gerooid wordt de grond goed nat te houden. Kortom weer een jaar om niet snel te vergeten en gelukkig hebben we nog steeds de mogelijkheid om te beregenen.

Het neemt niet weg dat het beregenen van onze gewassen in de toekomst een vanzelfsprekendheid blijft. Afgelopen week stond hier in de regionale krant een artikel over de verdroging van de natuur en dat deze nu al met "2-0 achter" stond omdat bepaalde plantensoorten het heel moeilijk hebben.  Tegelijk schrijft men ook in hetzelfde artikel dat de natuur heel veel veerkracht heeft en zich aanpast.

Het is een zekerheid dat we weer regen van betekenis krijgen zodat ook de natuur de kans krijgt om weer te herstellen. Toch lijkt er een trend gezet en zal er naar de toekomst toe nauwkeuriger naar het beregeningsbeleid gekeken gaan worden. Het is nu eenmaal een feit dat in sommige gebieden het grondwaterpijl jaarlijks verder daalt. Het is dus belangrijk dat we als sector in gesprek zijn en blijven met de mensen die hierover gaan zodat we hen kunnen wijzen op het grote belang dat we als sector hebben  om voldoende mogelijkheden te behouden om goed water te kunnen geven. Gelukkig zijn we al heel goed bezig en vangen we al heel veel water op wat vervolgens weer gebruikt wordt in de teelt. Ook wordt er steeds meer gebruikt gemaakt van peilgestuurde drainage en zijn technieken als druppelbevloeiing in opkomst.

Juist dat vooruit denken en innovatief bezig zijn typeert de boomkwekerijsector en daar zijn we als vakgroep trots op. De kunst is dat we samen vooruit blijven kijken en zelf zoeken naar oplossingen zodat we eventuele wetgeving voor kunnen blijven. Of met andere woorden we moeten zorgen dat we als sector minimaal met "1-0 voor" blijven staan.

Sander Hendrikx

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement