LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Koepelproject in het nieuws

Plantversterkers in stek van wortelrotgevoelige gewassen

maandag 21 november, 2016 -  Chiel van der Voort, Cultus Agro Advies
In navolging van de demo bij Kwekerij Maarten Bloemen die in 2015 is uitgevoerd, is ook hier in 2016 aandacht besteed aan het gebruik van plantversterkende producten in stek van wortelrotgevoelige boomkwekerijgewassen.

In de demo zijn behandelingen uitgevoerd in beworteld stek van Pieris, Azalea, Vaccinium en Buxus. De toepassingen hebben plaatsgevonden in het vroege voorjaar. Na een behandelingsperiode van 6 weken zijn de planten opgepot (Pieris, Azalea, Vaccinium). Hierna zijn de verschillende objecten verder gevolgd. Doel hierbij was om te bekijken of er een effect te zien was op de ontwikkeling van de opgepotte gewassen. Tijdens de oppotwerkzaamheden kunnen de gewassen enige stress ondervinden, door toepassing van de plantversterkende producten zou deze stress verminderd kunnen worden.

Over het algemeen zijn weinig verschillen tussen de behandelde objecten en het onbehandeld object gevonden. In Vaccinium leek een klein verschil zichtbaar te zijn voorafgaand aan het oppotten, echter werd ook hierin de gewasontwikkeling weer snel gelijk getrokken met de andere objecten.  Het gebruik van plantversterkende producten en de meerwaarde die het kan bieden in de boomkwekerij blijkt telkens weer erg afhankelijk van het gewas en het doel van de behandeling. Plantversterkers bevatten vaak bestanddelen zoals aminozuren, zeewierextracten, nuttige schimmels en/of bacteriën. Elk van deze bestanddelen heeft een bepaald doel en het is bij gebruik dus ook van groot belang te weten wat er in een product zit en of dit bij past bij het doel van de toepassing. Toepassing van dergelijke producten op een moment dat de plant het niet nodig heeft zou ook een negatief effect kunnen hebben, het is van belang dat een kweker hier ook bij stilstaat. 

Meer nieuws koepelproject

Boomkwekers blij met de bij