Testen eigen spuit en voorlichting

Het effect van gewasbespuitingen is op ieder boomkwekerijgewas verschillend. Dit wordt veroorzaakt door grote verschillen in plantafstand, gewasvolume, habitus en bladstand. Boomkwekers hebben onvoldoende kennis van de bedekking en indringing, en daarmee effectiviteit, na een bespuiting. Dit komt doordat dit bij praktijkbespuitingen onvoldoende zichtbaar is. In dit project kunnen we effecten van bespuitingen op praktijkbedrijven zichtbaar maken en optimaliseren.

Vooral bij moeilijke aantastingen zoals bijvoorbeeld spint, Cylindrocladium, bladvlekkenziekten en valse meeldauw is een optimale bespuiting essentieel voor voldoende resultaat. Ook bij gebruik van plantversterkers en biologische middelen is een optimale spuittechniek belangrijk voor een goede werking van het preparaat.  

Door aanpassingen te doen aan de manier van spuiten kunnen verrassende verbeteringen en besparingen worden gerealiseerd. Bij aanpassingen moet gedacht worden aan:

  • nieuwe techniek
  • type of maat spuitdop
  • werkdruk
  • snelheid
  • stand van de doppen
  • (rij)richting van de bespuiting

Bespuitingen kunnen worden zichtbaar gemaakt met watergevoelig papier of fluorescerende stof en blacklight. De strookjes watergevoelig papier worden op verschillende niveaus in het gewas aangebracht en op het papier wordt de bedekking en druppelvorming zichtbaar.

In de containerteelt is fluorescerende stof heel bruikbaar. Na de bespuiting laat je het gewas iets opdrogen waarna in een geheel donkere ruimte aan monsterplanten waarnemingen kunnen worden gedaan.  

Zie hier resultaten Testen eigen spuit onderdeel Cultus. 

Contactpersoon: Arie Schipper, Delphy

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement