Video: Geïntegreerde onkruidbeheersing vraagt andere werkwijze

donderdag 02 maart, 2023

Geïntegreerde onkruidbeheersing vraagt een andere manier van werken. Doordat ieder perceel specifiek is, komt het neer op maatregelen uitproberen en ervan te leren.

Arno Engels

Deze boodschap gaven experts woensdagavond 1 maart mee aan ondernemers in de land- en tuinbouw, tijdens een webinar over geïntegreerde onkruidbeheersing onder leiding van Peter Knippels (LTO-themaspecialist Gezonde Planten).

Bij een geïntegreerde aanpak van onkruid is het belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van onkruid: zaden, zaailingen, volwassen planten: in welke fase grijp je in, en met welke maatregelen?

Onderdeel van ICM

Geïntegreerde onkruidbeheersing is een wezenlijk onderdeel van Integrated Crop Management (ICM) dat berust op deze vijf pijlers:

  1. Gewasdiversiteit
  2. Robuuste rassen
  3. Bodembeheer
  4. Gerichte bestrijding met slimme technieken
  5. Goede monitoring en evaluatie

Bij bodembeheer, bijvoorbeeld, is de hoofdbewerking essentieel. „Kies je voor ploegen, dan weet je dat dit bijdraagt aan het begraven van onkruidzaden”, zei Timo Sprangers (Wageningen UR). De hoofdbewerking moet de grond zo vlak mogelijk en goed aangedrukt maken. „En liefst geen brokken, maar fijn kruimelige grond”, aldus Luuk Heling (teeltadviseur HLB).

Aanpak ook mogelijk in boomteelt

Na het zaaien van een gewas is volgens Sjef van der Heijden (IRS-Cosun) een cameragestuurde wiedeg het meest praktijkrijp om mee aan de slag te gaan, maar hij doelt vooral op eenjarige landbouwgewassen zoals bieten.

Een geïntegreerde aanpak van onkruid is echter ook mogelijk in meerjarige teelten zoals de boomteelt. „Je zou bijvoorbeeld een groenbemester in paden kunnen zaaien om onkruidgroei te voorkomen”, illustreerde Sprangers. „En welke teelt je ook hebt, wat weleens wordt vergeten: voorkom aan het eind van de teelt dat onkruid blijft staan en zaad kan vormen.”

Vorige en komende webinar

Kijk hier het webinar (1uur) terug. Het was het tweede in een reeks over geïntegreerde gewasbescherming, georganiseerd vanuit het LTO-praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ dat met steun van het Ministerie van LNV wordt uitgevoerd.

Het eerste webinar vond 8 februari plaats over integrale aanpak van gewasbescherming, kijk dit webinar hier terug.

Het derde en laatste webinar vindt woensdagavond 22 maart plaats: ‘Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen’. Klik hier om u aan te melden. Na afloop ontvangt u een terugkijk-link.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement