Van de bestuurstafel van de cultuurgroep Zomerbloemen

vrijdag 10 maart, 2023

Donderdag 9 maart hield het bestuur van de LTO Cultuurgroep Zomerbloemen digitaal een vergadering. Er zijn diverse ledenactiviteiten gepland voor 2023.

Gerrit Peeters

Ledenactiviteiten 2023

Donderdag 30 maart vindt een bijeenkomst plaats waar diverse actuele onderwerpen door diverse sprekers aan de orde komen, zoals: laatste ontwikkelingen 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, het Landbouwakkoord, de innovatiekringen en ontwikkelingen rond arbeid en wettelijk minimumloon per 1-1-2024.

Tevens komen teeltonderwerpen aan de orde als Weerbaar telen, biorationals, emissiebeperking door hulpstoffen en strategie in de teelt. Binnenkort ontvangt cultuurgroepleden de uitnodiging met het programma. Reserveert u donderdagmiddag 30 maart alvast in uw agenda?

  • Eind april-begin mei wordt een bijeenkomst voor de pioenentelers georganiseerd;
  • Ergens in de zomer wordt een bijeenkomst over sortiment in de zomerbloemen georganiseerd;
  • In het najaar wordt waarschijnlijk een bijeenkomst voor trekheesters georganiseerd.

Op de vergadering is verder besproken:

CEMP Adviescommissie

Nadat Henk van den Berg gestopt is als adviseur van de cultuurgroep, heeft Geert op ’t Hof zijn taak als vertegenwoordiger van zomerbloemen in de CEMP Adviescommissie overgenomen. Daarnaast worden de zomerbloemen in de CEMP Adviescommissie vertegenwoordigd door teeltadviseurs Wilma Windhorst en René van Gastel.

GLB en lijst Rustgewassen

Marco van Ruiten, Timo Steenwijk, Wilma Windhorst en Anneke van Dijk hebben onlangs een gesprek gehad over het Nieuwe GLB met mensen van LNV en RVO.

Voor zomerbloementelers is het momenteel nagenoeg niet mogelijk om extra Eco-punten in het GLB te halen. Hierdoor zal het voor verpachters minder interessant zijn om grond aan een zomerbloementeler te verpachten. Tevens is het nog onduidelijk hoe het zit met de vermelding van de zomerbloemen en trekheesters op de lijst 'Rustgewassen' voor zowel het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn als de Eco-punten voor het GLB. Om hier verandering in aan te brengen zullen nog vervolggesprekken noodzakelijk zijn.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement