Stemmen voor 'Boom van het Jaar 2023'

vrijdag 10 maart, 2023

Op woensdagavond 8 maart heeft een deskundige jury van ruim 10 personen zich gebogen over een lijst van 23 bomen die passen binnen het thema 'Bomen met Transparante kronen'.

Er is beoordeeld op ‘Toepassing’, ‘Kwaliteit’ en ‘Kwantiteit’ (beschikbaarheid). De juryleden hebben per boom voor elk van de drie items een cijfer toegekend.

Uit de 23 ingediende bomen heeft de jury de volgende drie nominaties gekozen:

  • Gleditsia triacanthos en cultivars
  • Robinia pseudoacacia en cultivars
  • Betula ermanii

Lezers van de vakbladen De Boomkwekerij en Tuin+Landschap kunnen tot en met 24 maart stemmen welke boom de 'Boom van het Jaar 2023’ wordt. Dit kan via: Stemmen voor Boom van het Jaar 2023 - PlatformGroen (platform-groen.nl)

Een toenemende kroonbedekking in het stedelijk gebied is belangrijk, maar omwonenden hechten een groot belang aan direct zonlicht. Lichtbeneming is één van de belangrijkste redenen voor particulieren om te klagen over bomen, of om een kapvergunning aan te vragen. Tevens zorgen bomen met een transparante kroon voor meer licht voor de onder-beplanting, die daardoor beter kan groeien en bloeien.

De 'Boom van het Jaar 2023' zal inclusief de twee genomineerde bomen op een poster worden afgedrukt die via De Boomkwekerij en Tuin+Landschap worden verspreid. Ervaringen uit het verleden leren dat de kwekers merkten dat de vraag naar de bomen op de posters fors toenam.

De LTO Cultuurgroep voor Laan-, Bos- en Parkbomen riep kwekers, handelaren en professionele gebruikers op om bomen voor de jaarlijkse titel aan te dragen.

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement