Pensioen

woensdag 06 maart, 2019 -  Henk Raaijmakers
Afgelopen week was ik bij een optreden van een zangeres die ik al jaren bewonder om haar mooie stem, teksten en passie voor folkmuziek. Samen met haar man trok ze de hele wereld over, haar hart volgend met muziek. Zij trok zeg ik, omdat haar man een jaar geleden overleed op 62 jarige leeftijd. Ankie blijft achter met verdriet en zonder financiële achtervang.

En dat brengt mij op de boomkwekerij. Er is een grote categorie boomkwekers die ook met veel passie hun bedrijf uitoefenen. Met de gedachte dat het bedrijf het pensioen is. Maar is dat zo?

Heeft je plantopstand wel waarde als je afnemers meldt dat je gaat stoppen? Die gebruikte heftruck of potmachine gaat het ook niet opleveren. En dan je onroerend goed. is alle vreemd vermogen afgelost? Is er wel een buurman geïnteresseerd in jouw stuk land? Kun je je huis wel verkopen als burgerwoning als er een agrarische bestemming op zit?

Erger wordt het nog als je denkt opvolging te hebben. Je investeert en groeit met vreemd vermogen, maar zoon of dochter lief haakt om allerlei redenen na een paar jaar af. Pa en ma achterlatend met een bedrijf wat niet zomaar te beëindigen is.

Reserveren voor de oude dag kan op vele manieren. Investeren of reserveren wordt vaak bepaalt door de ambities van de ondernemer zelf. Ook de wens om voortzetting van het bedrijf kan de beoordeling in kwaliteiten van de opvolger soms vertroebelen. Het is daarom goed dat er in regio’s initiatieven worden opgestart om kavelruil op te starten zodat stille verkoop zichtbaar wordt en doorgroeiers gefaciliteerd worden. Door de regionale LTO organisaties worden ook initiatieven opgepakt zoals “een nieuwe toekomst”.  Trajecten waarbij stoppers worden geholpen in hun keuze hoe nu verder. Ga op tijd eens informeren wat de mogelijkheden zijn om pensioen op te bouwen.

Begin op tijd met pensioen opbouwen en een plan voor je kwekerij na jouw werkzame leven. Zodat er niet, net als Ankie, tot na je 70 gesappeld moet worden om als oudere te overleven.

Voor hen die er lang niet aan toe zijn, veel succes met het bedrijf. En voor hen waar de jaren gaan tellen: een goed pensioen toegewenst.

Henk Raaijmakers

Voorzitter Vakgroep

Meer nieuws

Trekkerkenteken en registratie

Potkleur vaste planten kwekers

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement