In memoriam: Frans Moree

donderdag 02 mei, 2024

Op 26 april is Frans Moree (86) overleden, oud-voorzitter van Boomkwekersvereniging Kring Opheusden en oud-bestuurslid van de Nederlandse Bond van Boomkwekers.

Foto: Tree Centre Opheusden

Frans Moree had een warme band met de boomkwekerijsector, en zeker met laanboomcentrum Opheusden. Van 1988 tot 2001 was hij burgemeester van Kesteren; vanuit die functie was hij al in de weer voor de boomkwekers. In 2002 werd hij dan ook gevraagd om Menso van Eldik op te volgen als voorzitter van Boomkwekersvereniging Kring Opheusden. Frans was voorzitter tot de oprichting van Tree Centre Opheusden in 2015; hij was trots op deze samenvoeging van verenigingen voor kwekers.

Als kringvoorzitter kwam Frans terecht in het landelijk bestuur van de toenmalige Nederlandse Bond van Boomkwekers (inmiddels de vakgroep LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen) en het dagelijks bestuur van de NBvB. Zijn aandachtsgebieden waren met name ruimtelijke ordening en water.

De bestuursfunctie ten behoeve van de landelijke boomkwekerij combineerde hij nog met het waarnemend burgemeesterschap in Maasdriel en Culemborg. Frans had een groot hart voor onze sector, en hij was heel goed in partijen bij elkaar brengen. Door zijn enorme bestuurlijke ervaring was hij voor mij persoonlijk een belangrijke adviseur. Frans was duidelijk en hield niet van toneelspelen, alleen wat er toe deed voor de sector.

Frans was ook van het vooruit besturen. Hij had altijd een visie op de toekomst en was zeer vooruitstrevend. Hij stond aan de start van het Laanboompact en Greenport Gelderland waarin TCO vertegenwoordigd is: samenwerkingsverbanden tussen overheden en ondernemers. Frans wist de wegen te bewandelen om Opheusden op de kaart te zetten als zijnde dé laanboomregio.

Jan van Leeuwen

Voorzitter LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement