NVWA weigert Xylella-waardplanten uit 13 derde landen

woensdag 01 maart, 2023

De NVWA weigert vanaf 2 maart 2023 de import van planten die vatbaar zijn voor Xylella fastidiosa en afkomstig zijn uit 13 landen buiten de EU.

Dit is volgens de NVWA het gevolg van EU-maatregelen die per 1 maart 2023 in gaan. Het gaat om zendingen uit de volgende landen: Argentinië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesië, Jordanië, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka en Vietnam.

Onvoldoende informatie vrij van Xylella

De EU neemt deze maatregelen omdat de 13 landen er niet in slagen voldoende aan te tonen dat ze vrij zijn van Xylella. Alle derde landen zijn volgens EU-wetgeving vanaf 1 maart 2023 verplicht een verklaring op te stellen gebaseerd op specifieke technische vereisten. De Europese Commissie heeft deze landen hier meermaals op aangesproken. De informatie die de landen tot nu toe hebben aangeleverd is echter onvoldoende.

Dit betekent dat de NVWA zendingen van planten (voor opplant, met uitzondering van zaden) die vatbaar zijn voor Xylella, met fytosanitaire certificaten met afgiftedatum vanaf 1 maart 2023 gaat weigeren. Indien de betreffende landen alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven, kan import weer plaatsvinden. De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties worden door de EC bijgehouden en gepubliceerd.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement