Nieuwe fytosanitaire eisen bij import vanaf 1 september 2019

dinsdag 16 juli, 2019 Anneke van Dijk
Per 1 september veranderen er een flink aantal zaken bij de import en intern EU verkeer van plantaardige producten. Mocht één van deze veranderingen op u van toepassing zijn, dan raden we u aan de betreffende teksten op de website van de NVWA te raadplegen en de noodzakelijke acties te nemen. Onderstaand vindt u een samenvatting van de NVWA van de wijzigingen die per 1 september van kracht zijn.

Lees de wijzigingsteksten goed als u handelt in één  van de volgende producten

·         Planten met aanhangende grond. zie ook hier

·         Juglans, Pterocarya, Platanus en Prunus

·         Crataegus, Cydonia, Malus, Prunus, Pyrus en Vaccinium en vruchten van Citrus, Fortunella, Poncirus, Mangifera, Punica granatum en Solanaceae. Voor deze producten zal het exporterende land moeten aangeven dat ze vrij zijn van een aantal relevante quarantaine organismen of een alternatieve maatregel genomen hebben. Het land zal dit zo snel mogelijk bij de Europese commissie moeten aangeven, zodat die bijschrijving wordt geaccepteerd bij import in de EU.

·         Vruchten van Actinidia, Carica papaya, Fragaria, Persea americana, Rubus en Vitis en vruchten van Solanaceae (tomaat, paprika, aubergine, maar nieuw zijn o.a. Physalis en Tamarillo)

·         Bollen, stengelknollen, wortelstokken, bestemd voor opplant, knollen van Solanum tuberosum, wortel- en knolgewassen.

·         Planten van Abies, Larix, Picea, Pinus en Pseudotsuga

·         Planten van Quercus

·         Planten en stekken en wortels bestemd voor opplant van Euphorbia pulcherrima, Begonia, Ajuga Crossandra, Dipladenia, Ficus, Hibiscus, Mandevilla en Nerium oleander

·         Gebruikte landbouwwerktuigen

Voor deze producten gelden nieuwe eisen. Raadpleeg daarom vooral de NVWA website voor het volledige overzicht van de veranderingen.

 Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk van uw Keuringsdienst of de NVWA (info@spam-protectnvwa.nl). 

Meer nieuws

Uit het veld!

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement