Jorian doet mee aan jongerendag: ’Goed voor sociale contacten en informatie krijgen’

zaterdag 10 juli, 2021

Vier jongeren uit vier regio’s denken enthousiast mee over de invulling van de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Vanuit regio Opheusden gaat het om Jorian Verwoert.

Arno Engels

Jorian (18) is zoon van Johan Verwoert die in Opheusden met zijn broer Herman Boomkwekerij Gebr. H. en JC Verwoert heeft. Jorian is één van de vier jongeren die actief meedenken over de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij: donderdag 26 augustus bij De Buurte Kwekerijen in Oene, gehouden door de LTO Vakgroep. Jongeren kunnen zich via DEZE LINK aanmelden en tevens aangeven of ze van regionaal busvervoer gebruik willen maken.

En, geslaagd voor je boomteeltopleiding?

„Jazeker, en ik krijg nu niet één diploma, maar zelfs twee diploma’s van Helicon Geldermalsen! Die heb ik in één jaar tijd behaald: voor niveau 2, medewerker boomkwekerij, en voor niveau 3, vakbekwaam medewerker waarvoor ook planning en communicatie belangrijk is.”

Dubbel gefeliciteerd! Waar heb je gewerkt voor de opleiding?

„Op het bedrijf van mijn vader en oom. Daarvoor heb ik stage gelopen bij een andere oom, Bert van Lent die bij B&P Handelskwekerijen zit, en op de kwekerij van Martin Timmer. Ik heb ook nog stage gelopen bij een machine-reparatiebedrijf, om een andere kijk te krijgen omdat ik normaal tussen de bomen zit. Daar is wel bevestigd dat ik tussen de bomen blijf.”

Wat ga je nu doen?

„Ik blijf thuis werken, ooit met de bedoeling om het bedrijf over te nemen – zo staat het in de planning, maar we zijn het traject nog niet echt ingegaan. Ik word wel meer bij bepaalde dingen betrokken. Ik heb ook nog een eigen stukje grond om bij te houden; daar ben ik platanen- en wilgenstek aan het doorkweken totdat ze een meter of 1,5-2 zijn. Daarna uitrooien en de verkoop in.”

Nog op vakantie om je behaalde diploma’s te vieren?

„Nou, misschien regelen we nog wel wat met vrienden, maar we hebben thuis nog genoeg te doen. We gaan nog met ons gezin verhuizen van Dodewaard, naar ons nieuwe huis buiten het dorp, naast ons nieuwe pottenveld.”

En eind augustus natuurlijk naar de jongerendag?

„Jazeker, en er zijn vanuit Opheusden al best wat bewegingen daar naar toe, zoals koppeltjes van grote bedrijven die gaan. Ik heb het evenement in de groepsapp van mijn klas gedeeld.”

Waar heb je het meest zin in?

„Dat we op de dag zelf met veel jongeren uit één vak bij elkaar zijn. Normaal gesproken heb je niet zoveel sociale contacten met anderen. Op de jongerendag kan dat wel allemaal. En je kunt dan informatie krijgen over bijvoorbeeld andere werkwijzen in de kwekerij. Iedere regio heeft zo een andere werkwijze.”

Arno Engels

Meer nieuws

In memoriam: Frans Moree

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement