Ben ik onmisbaar?!

vrijdag 01 februari, 2019 -  Caroline Janssen-Michels
Heb ik alles goed geregeld? Binnenkort ben ik een tijdje uit de running door de zwangerschap. Dit betekent dat ik niet de energie kan steken in het bedrijf wat ik normaal wel doe. De laatste weken van de zwangerschap zijn aangebroken. Nog veel dingen die ik wil doen en afhandelen, maar ik merk ook dat ik steeds meer met mijn hoofd bij de zwangerschap ga zitten. Terwijl ik het werk nog echt niet los wil laten.

Tijdens zo’n zwangerschap kom ik er ook achter hoe belangrijk het voor een bedrijf is dat alles gewoon doorgaat wanneer je er even niet bent. Voor je gevoel ben je natuurlijk altijd onmisbaar en zelf pak je dingen toch beter/sneller op. Tenminste dat denken we zelf.

Het is de grote kunst als ondernemer om dingen los te laten, als dit nodig is. Deze zwangerschap is 8 maanden van te voren al bekend dus de tijdelijke taken kunnen ook geleidelijk aan over gedragen worden. Hierdoor ben je je weer bewust van hoe alles is georganiseerd binnen je bedrijf. Ik heb het geluk dat we met een familie bedrijf zijn waarbij mijn man, vader en zus allemaal een deel van mijn taken gemakkelijk kunnen overnemen. Het is als ondernemer belangrijk om ervoor te zorgen dat alles door gaat terwijl jij er niet bent.

Hoe zit het op uw bedrijf als u ineens wegvalt? Het gebeurt altijd op momenten dat het niet uit komt. Ondernemen is ook dit stuk van je bedrijfsvoering inzichtelijk krijgen. Dit zijn ook risico’s zoals het weer en ziektes in de kwekerij. Als ondernemers gaan we altijd door en in rustige tijden is er nog altijd werk genoeg. We staan op de automatische piloot en vergeten zo stil te staan en ons bewust te zijn van wat we hebben.

Wees als ondernemer je bewust van wat er allemaal speelt binnen het bedrijf. Zorg dat je bedrijfsvoering doorgaat als jij er niet bent. Zet eens op papier wie welke taak overneemt als jij er niet bent. Zorg er ook voor dat diegene dit zelf ook weet en maak nu duidelijk wat er van hem/haar verwacht zal worden. Misschien roept dit voor de ander ook vragen op die voor jou vanzelfsprekend zijn. Belangrijk is dat de communicatie hierin goed is. Dit geeft jou als ondernemer en het bedrijf heel wat rust.

 

Caroline Janssen-Michels

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement