Onkruidbestrijding d.m.v. afdekmaterialen

Onkruidbeheersing in de teelt van stamrozen

Er is in 2015 en 2016 onderzocht welke methoden toegepast kunnen worden om onkruid op een duurzame wijze te beheersen in de vollegronds boomteelt. In 2015 is een demo aangelegd in de 2-jarige teelt van stamrozen. Daar werden een aantal methoden bekeken:

  • Heet water
  • afbranden van onkruid.

Diverse afdekmaterialen:

  • Compost,
  • Hennepvezel en
  • afdekmatten.

Daarnaast wordt er gekeken naar onderzaaisels zoals het laanboommengsel en Japanse haver. En effect van grasstroken. Gedurende de proef worden waarnemingen gedaan op aspecten zoals onkruiddruk, gewasgroei en houdbaarheid van de toegepaste materialen.

Een kort overzicht van de resultaten 2016:

  • Toepassen van grasbanen in de stamrozenteelt is inpasbaar in de teelt. Een snelle grasbaanontwikkeling leidt tot een goede onkruidonderdrukking. Het nadeel van een te snelle en robuuste grasbaanontwikkeling is eventuele concurrentie om vocht en voeding met de stamroos en mogelijk dat er iets vaker gemaaid moet worden. 
  • Vlas, compost, houtsnippers en de Bioweedstopmat zijn methoden die tot een lage onkruiddichtheid leiden. Afdekken lijkt effectiever dan de inzet van grassoorten en Japanse haver. De Bioweedstopmat laat een goed effect zien en heeft geen correctie nodig. Vlas geeft vlasopslag en daardoor was het nodig om dit 2x af te branden. Bij de objecten vlas, houtsnippers en compost kwam soms een (wortel) onkruid door het materiaal heen, dit was echter in beperkte mate. Het object compost liet een duidelijk groener en harder groeiend rozengewas en onkruid zien. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de afgifte van mineralen en vochtbuffering van de compost.

De afdekmaterialen hebben dus allemaal potentie om in te passen in de teelt van stamrozen. Kosten en eventuele gewasgroeiremming dienen daarbij wel worden meegenomen.  

Meer weten over de aanpak en resultaten 2016? Kijk hier.  De presentatie van de eindresultaten tijdens de einddag treft u hier aan. 

Contactpersoon: Hans Pijpers, Cultus

Onkruidbeheersing in buxus

Bij Topbuxus in Strijbeek is een proef aangelegd waar met de toepassingen van onderbegroeiing en een afdeklaag van stro, onkruid in buxus wordt beheersd.

De onkruidgroei en gewaseffecten zijn op drie momenten in het seizoen vastgelegd. Kijk hier voor de resultaten 2015. 

De resultaten 2016 in het kort (voor rapportage, kijk hier):

  • Het inzaaien met miniklaver geeft na één groeiseizoen een dichte onder begroeiing. Hitte na het zaaien geeft een slechte opkomst. Voor een snelle opkomst en doorgroei is voldoende vocht belangrijk en het kunnen beregenen.
  • In het 2e groeiseizoen ontwikkelt de klaver zich erg snel en zorgt voor te veel concurrentie en verschikking van de buxus. Zonder ingrijpen (bv afmaaien) is miniklaver niet geschikt als onder begroeiing.
  • Schapengras heeft in deze demo een te trage groei om geschikt te zijn als onder begroeiing (65 kg/ha en 110 kg/ha) Na 2 maanden is de beoogde ondergroei van gras onvoldoende.
  • Het object met stro laat een goede onkruidonderdrukking zien ten opzichte van het niet afgedekte object (zwarte grond). Stro is zeer geschikt om als afdekking tegen onkruidonderdrukking in te zetten. Pas een stro afdekking dus pas toe nadat de kans op nachtvorst nihil meer is.
  • In de demo met stro + Health mix is weinig tot geen aantasting van cylindrocladium waarneembaar. In de onbehandelde, niet afgedekte grond is een zware aantasting opgetreden.

De presentatie van de eindresultaten treft u hier aan. 

Contactpersoon: Eugene van Abeelen, Delphy

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement