Vraag vóór 15 mei 2024 zaden aan bij Staatsbosbeheer

vrijdag 03 mei, 2024

Tot 15 mei 2024 is het weer mogelijk om autochtoon en geselecteerde herkomstzaden bij Staatsbosbeheer te bestellen. Hiervoor heeft Staatsbosbeheer de nieuwe prijslijst klaar. Bestelt u later, dan komt u pas in aanmerking als er voldoende zaad beschikbaar is.

Door een mailtje te sturen naar a.mostert@spam-protectstaatsbosbeheer.nl kunt u aangeven hoeveel kg per soort u wilt bestellen. Staatsbosbeheer kan daarmee dan alvast rekening houden met de nog te oogsten hoeveelheden. Een bestelling geeft nog geen garantie op een levering, en is dus onder voorbehoud van goede oogst en beschikbaarheid van de zaden.

Als er niet voldoende zaad geoogst kan worden, wordt door Staatsbosbeheer samen met de partners (BoHeZa, LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen en Treeport Zundert) op gelijkwaardige wijze gekeken naar de verdeling. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘vaste afnemers’ en ‘nieuwe afnemers’:

  • Een nieuwe afnemer wordt een vaste afnemer als hij 3 jaar aaneengesloten een realistische vraag indient;
  • Vaste afnemers van de zaden hebben een bevoorrechte positie ten opzichte van nieuwe afnemers.

Vaste afnemers verdelen 75% van de geoogste zaden. Nieuwe afnemers verdelen 25% van de geoogste zaden, tenzij er veel te weinig geoogst kan worden. Dan is de oogst voor de vaste afnemers.

Staatsbosbeheer behoudt een strategische reserve om beurtjaren op te vangen. Deze reserve wordt samen met de partners bepaald.

Henk Huijsman

Voorzitter LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen

Meer nieuws

In memoriam: Frans Moree

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement