‘Cursus toekomstbestendige bomen zette me aan het denken’

vrijdag 10 mei, 2024

De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen organiseert op 6 juni opnieuw de cursus ‘Toekomstbestendige bomen’. Kweker Marcel van den Oever deed vorig jaar mee.

Marcel van den Oever, van de gelijknamige boomkwekerij in Westerbeek, was vorig jaar een van de deelnemers aan de cursus ‘Toekomstbestendige bomen’ die gegeven werd door Jaap Smit, dendroloog en Groene Curator van Trompenburg Tuinen & Arboretum.

Waarom deed je vorig jaar mee?

„Omdat ik me, nu we droge en hete zomers achter de rug hebben, afvraag: wat zet je nu als kweker op? Welke soorten kunnen beter tegen zulke gevolgen van klimaatverandering? We moeten denk ik toch meer die richting op kweken.”

Wat heb je geleerd in de cursus?

„Dat er heel veel soorten zijn die voor mij nieuw zijn, en dat die soorten ook wel goed te kweken zijn. De lijst met 75 toekomstbestendige soorten die we na afloop van de cursus kregen, ben ik nog aan het bestuderen. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om het te bespreken met mijn leveranciers, maar dat wil ik wel gaan doen.”

De cursus heeft je aan het denken gezet?

„Dat zeker. Het is sowieso goed om bezig te zijn met je sortiment, te kijken naar de toekomst. Maar je moet niet alleen rekening houden met droge en hete zomers. Ook met een nat voorjaar zoals nu. Sorbus kan er bijvoorbeeld last van hebben, en Liriodendron ook? Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat je afnemers willen hebben. Maar als kweker kun je ook bepaalde soorten die zij niet kennen, onder hun aandacht brengen.”

Cursus datum en aanmelden

De nieuwe cursus vindt donderdag 6 juni van 15.00 tot 19.00 uur plaats op een boomkwekerij (bedrijf en locatie is later bekend). Deelname kost €100 voor LTO-leden, €110,- voor leden van een boomteeltcentrum en €125,- voor kwekers die niet lid zijn. Bedragen zijn inclusief avondeten en exclusief btw. Meld je aan via info@spam-protectltobomenenvasteplanten.nl.

De cursus wordt wederom georganiseerd door de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen en verzorgd door Jaap Smit. Aan bod komen onder andere het verschuiven van klimaatzones en de impact hiervan op het sortiment. Daarnaast worden takken van verschillende toekomstbestendige soorten bekeken, en ook de groei op de kwekerij. In de nieuwe cursus is ook meer aandacht voor de opkweek en gewasverzorging zoals snoei.

Arno Engels

Meer nieuws

In memoriam: Frans Moree

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement