Nieuws vaste planten

Lijst Invasieve Uitheemse soorten van kracht

vrijdag 22 juli, 2016 -  Helma Hoff
De Unielijst Invasieve Uitheemse soorten is vanaf 3 augustus 2016 van kracht in alle lidstaten binnen de EU. Dit betekent dat de soorten op deze lijst vanaf dat moment niet meer voor commerciële doeleinden gekweekt of verhandeld mogen worden.

De Unielijst Invasieve Exoten is door de EU gepubliceerd in het Europees Publicatieblad, en treedt daarmee in werking in heel Europa. De LTO-vakgroep is het niet eens met de wijze waarop deze lijst tot stand is gekomen, en blijft ook ageren tegen het uitbreiden van deze lijst met soorten die in de boomkwekerij worden gekweekt.

Een resultaat dat mede met de LTO-inzet voor deze lijst is behaald, is dat de overgangstermijn voor het bezit van de invasieve planten is verlengd naar 1 jaar, in plaats van 20 dagen. Deze verruiming betekent dat de planten nog tot 3 augustus 2017 verkocht mogen worden aan niet-commerciële gebruikers.

Let op: het kweken, fokken en de commerciële verkoop van de planten en dieren op de lijst is al wel met ingang van 3 augustus 2016 verboden. Dit verbod treft in de boomkwekerij vooral de waterplantensector.

Lees meer over oa de overgangsregeling op de pagina Invasieve exoten van RVO.

Meer nieuws vaste planten

Conferentie Vaste Planten in Zweden

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement