Sem doet mee aan jongerendag: ’Interactief is belangrijk’

vrijdag 18 juni, 2021

Vier jongeren uit vier regio’s denken enthousiast mee over de invulling van de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Vanuit regio Boskoop gaat het om Sem van der Werf.

Arno Engels

Sem (21) is zoon van Ruud van der Werf, kweker van Clematis, Magnolia en Skimmia, en kleinzoon van Hamamelis-expert Wim van der Werf. Sem is één van de vier jongeren die actief meedenken over de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij: donderdag 26 augustus bij De Buurte Kwekerijen in Oene, gehouden door de LTO Vakgroep.

In welke kas sta je nu?

„In de kas van De Jong Plant in Boskoop, hier werk ik tot augustus. Ik doe hier van alles, zoals orders van hortensia’s klaarmaken, karren ervoor klaarzetten. We zijn nu heel druk aan het uitleveren. Na augustus wil ik nog naar Nieuw-Zeeland, om daar op een boomkwekerij ervaring op te doen, en natuurlijk om daar plezier te hebben. NZ heeft een gematigd klimaat, het lijkt wat op het Nederlandse klimaat.”

Welke hortensia heb je in je handen?

„Hydrangea paniculata ’Phantom’, die kweek ik zelf op een stukje tuin van mijn vader. Mijn broer heeft er ook een stukje, Luuk is 23 en werkt bij Groen-Direkt. Zes jaar terug zijn we met ’Phantom’ begonnen, als hobby, maar nu is het kweken echt serieus geworden. Paniculata’s zijn de afgelopen jaren heel erg populair geworden. Ik sta ingeschreven bij de KvK met mijn eigen boomkwekerij, Sem van der Werf. Daar werk ik nu elke dag na 15 uur; voor die tijd dus bij De Jong Plant.”

Wat vind je uitdagend aan zelfstandig ondernemen?

„Ik heb het kweken nu allemaal zelf in de hand, vanaf het stekje tot de plant in een 7,5 l-container. Als het goed is gegaan, ben ik hartstikke trots. Als iets niet goed is gegaan, is het niet leuk, maar daar leer ik wel van. Als zelfstandige denk je anders dan wanneer je bij een ander werkt.”

Wat heb je bij De Jong Plant geleerd?

„Vooral het aansturen van andere medewerkers. En hoe je alles het beste kunt aanpakken op een groot bedrijf als dit, vanwege de grote aantallen planten moet je overal goed over nadenken voordat je iets doet. Ik ken het bedrijf al langer, vier jaar geleden heb ik hier ook gewerkt, als stage vanuit Wellant College in Boskoop.”

Wat vind je belangrijk aan de jongerendag?

„Dat iedereen het naar z’n zin heeft, dat er niet alleen maar standaard presentaties worden gehouden waarnaar je moet luisteren, maar dat de dag ook interactief wordt. Ik ga nog met Eelco Nell, bedrijfsleider van De Jong Plant, overleggen of we iets voor de dag kunnen regelen. Ik doe op de dag zelf natuurlijk ook mee. Ik vind het leuk om jongeren hier ook enthousiast voor te maken.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement