Rowy doet mee aan jongerendag: ’Imago van ons vak kan nog beter’

vrijdag 11 juni, 2021

We zijn op weg naar de allereerste Landelijke Jongerendag Boomkwekerij. Vier enthousiaste jongeren uit vier regio’s zijn er nauw bij betrokken. Daaronder Rowy Roelands uit Zundert.

Arno Engels

Rowy (26) is dochter van Frank en Marina Roelands, eigenaren van Roelands Boomkwekerijen in Zundert. Ze zit sinds kort in de ledenraad van Treeport Zundert en is één van de vier jongeren die actief meedenken over de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij: donderdag 26 augustus bij De Buurte Kwekerijen in Oene, gehouden door de LTO Vakgroep.

Het ligt voor de hand hoe je in het vak bent gerold?

„Ja, van thuis uit had ik altijd al veel interesse in het vak, ik werkte al vroeg mee op het bedrijf van mijn ouders. Na de mavo heb ik een mbo-opleiding plantenteelt gevolgd, aan de Prinsentuin in Breda wat nu Curio College heet.”

Zit je nu al echt in het bedrijf?

„We zijn bezig met een overnametraject: mijn broertje en ik. Jelle is 24 en heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Hij is meer van de cijfertjes, ik meer van de teelt: een perfecte combinatie voor onze boomkwekerij. Jelle wilde eerst nog ervaring opdoen in een andere sector, waarvoor hij heeft gestudeerd, maar uiteindelijk kreeg hij meer interesse in ons eigen bedrijf. Daarom werkt hij nu ook hier.”

Hoe vaak kom je van het bedrijf af?

„Niet zo vaak, ik ga weleens naar andere bedrijven, spuitlicentiebijeenkomsten en studie-avonden in het Treeportcafé. Normaal gesproken, hè, in coronatijd was alles online. Nu kan er langzaamaan meer. Zo zijn we twee weken geleden, voor de jongerendag, bij De Buurte geweest.”

Waarom ben je erbij betrokken?

„Omdat je me vroeg haha! Ik denk dat we meer op zoek moeten naar jongeren, overal is wel hetzelfde probleem: meer jongeren in ons vak zien te krijgen en te houden. Ons imago is de laatste jaren al verbeterd, maar het kan nog beter. Mensen denken nog steeds dat je hier op je knieën, in de regen, planten zit te rooien. Welnee, bij ons gaat dat machinaal, en je staat mooi binnen te sorteren – bijna op vloerverwarming!”

En het werk zou fysiek zwaar zijn?

„Nee, bij ons is het goed te doen, ook voor vrouwen, door onze combinatie van vollegrondsteelt met pottenteelt. Het werk is voor iedereen toegankelijk.”

Wat doe je voor de jongerendag?

„Ik ben nog iets aan het uitzoeken of dat zou passen in het programma. Ik doe ook m’n best om te werven voor de dag, om het alvast te vertellen tegen andere jongeren, of met een berichtje of mailtje. In de ledenraad van Treeport hebben we het er gelijk over gehad. Iedereen is natuurlijk vóór het initiatief. Vanuit Treeport regelen we een bus om jongeren vanuit onze regio naar de dag te brengen. Dan begint de gezelligheid al in de bus!”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement