Martijn Doorn nieuw bestuurslid LTO Vakgroep

vrijdag 16 februari, 2024

Martijn Doorn is benoemd tot bestuurslid van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Een jonge ondernemer uit de Veluwe die jaren geleden een eigen boomkwekerij is gestart.

Martijn (29) is zelfstandig ondernemer in Heerde. In 2012 is hij Doorn Plants begonnen, een boomkwekerij met verschillende heesters (waaronder Magnolia, Syringa, Hibiscus, Callicarpa en Hydrangea) dat hij veredelt en opkweekt tot zwaar plantgoed. Intussen doet hij het werk samen met zijn jongere broer Thomas (25), twee vaste medewerkers en één parttime. Klanten zijn bedrijven in Nederland en in het buitenland, tot ver weg in Zuid-Korea.

Hoe ben je in de boomkwekerij gekomen?

„In mijn familie zaten tuinbouwondernemers, met groenten en perkplanten. Daar komt mijn passie voor planten vandaan. Mijn vader was bedrijvenadviseur bij de Rabobank, ook binnen de agrarische sector. Het groentebedrijf van mijn opa werd op een gegeven moment veranderd in een boomkwekerij. Daar ben ik begonnen, met het stekken van Prunus laurocerasus en Hedera.”

Welke opleiding heb je gevolgd?

„Ik was begonnen aan de HAS in Dronten, maar die heb ik niet afgemaakt omdat het teveel op akkerbouw was gericht. Ik was al mijn bedrijf aan het opbouwen. Ik ben toen de studie ‘small business & retail management’ gaan volgen in Zwolle. Tijdens de minor ‘Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa’ heb ik Erwin Hillebrand (nieuw bestuurslid LTO Cultuurgroep Fruitgewassen) leren kennen. Minor plantenteelt heb ik daarna nog gevolgd bij Van Hall Larenstein, met een stage bij Veiling Vaassen. Mijn scriptie heb ik voor mijn eigen bedrijf gedaan.”

Hoe kom je bij bestuurswerk uit?

„Mijn oom (helaas twee jaar geleden overleden) had komkommers en was als bestuurder actief bij Glaskracht (nu Glastuinbouw Nederland). Hij had daar geen portefeuille, maar wel inbreng – wat ik nu ook mag hebben in het bestuur van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen.

Op de eerste Landelijke Jongerendag Boomkwekerij, in 2021 in Oene, raakte ik in gesprek met Aad Vollebregt, hij was toen voorzitter van de vakgroep en vroeg: ‘bestuurswerk, is dat niet iets voor jou?’ Vorig jaar op de jongerendag in Boskoop kwam hij daarop terug, waarna we gingen babbelen. In het najaar mocht ik al bij een vakgroepvergadering zijn.”

Kennelijk goed bevallen?

„Ja, het was wel even wennen, nu vind ik het wel tof! Ik wil me graag als landelijk bestuurder inzetten voor de sector, ik vind het belangrijk dat de sector vooruitkomt – en als ondernemer wil ik ook vooruitkomen met mijn bedrijf. Er komen nu zoveel zaken op kwekers af, qua bemesting en gewasbescherming, provinciaal programma’s landelijk gebied. Dat kun je als bedreigingen zien, maar ik zie ook wel kansen en wil daaraan mijn steentje bijdragen.”

Hoe combineer je het bestuurswerk met al je eigen activiteiten?

„Ik zeg altijd: ‘als je goeie mensen op de juiste plek hebt, kan alles’! Als ik iets doe, dan doe ik het ook goed. Mijn bedrijf gaat wel voor, maar de sector staat bij mij hoog in het vaandel.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement