LTO: Wetenschap moet leidend blijven in toelating glyfosaat

vrijdag 17 november, 2023

De Europese Commissie wil glyfosaat komende 10 jaar toelaten. LTO vindt dat de wetenschap leidend moet blijven in de toelating.

Afgelopen donderdag stemden de EU-lidstaten opnieuw over glyfosaat. Hieruit kwam geen meerderheid voor of tegen, waardoor het nu aan de Europese Commissie is om uiterlijk 14 december een besluit te nemen over verlenging van de toelating met 10 jaar. De commissie heeft aangekondigd dit te willen doorzetten.

LTO vindt het belangrijk dat het besluit over de toelating gebaseerd blijft op de wetenschappelijke risicobeoordeling van de daartoe bevoegde (onafhankelijke) instituten. Wanneer middelen door de wetenschap als veilig worden beoordeeld, moeten deze ook in de Nederlandse land- en tuinbouw ingezet kunnen worden.

Tegelijkertijd maakt ook LTO zich zorgen over signalen dat (een mix van) middelen mogelijk het risico op neurologische aandoeningen kan vergroten. Daarom wil ook LTO dat hier zorgvuldig onderzoek naar wordt uitgevoerd. Zoals het aanvullend onderzoek naar de relatie tussen glyfosaat en neurotoxologische ziektes (als Parkinson) waartoe minister Adema het RIVM opdracht heeft gegeven.

Blijven zoeken naar betaalbare en effectieve alternatieven

Wanneer blijkt dat middelen bij verantwoord gebruik (neurologische) risico’s opleveren, is LTO van mening dat deze middelen uit de markt gehaald moeten worden: vanwege de gezondheid van burgers en zeker ook telers. Ondertussen blijft LTO samen met haar leden op zoek naar betaalbare en effectieve alternatieven voor de inzet van glyfosaat.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement