Waardplantenlijst Xylella verder uitgebreid

vrijdag 24 september, 2021

De waardplantenlijst van Xylella fastidiosa is wederom uitgebreid met diverse soorten. Het gaat om wilde soorten, maar ook om soorten die gekweekt en verhandeld worden.

De NVWA meldt aan de LTO Vakgroep dat dit de belangrijkste toevoegingen zijn aan de waardplantenlijst van Xylella fastidiosa:

Athyrium filix-femina

Coronilla

Echium plantagineum

Lavatera cretica

Lonicera implexa

Perovskia abrotanoides

Rhamnus

Rosmarinus/Salvia rosmarinus

Salvia officinalis

Santolina magonica

Import derde landen bemonsteren en toetsen

De grootste gevolgen gelden voor derde landen (landen buiten de EU) die exporteren op basis van ‘vrije bedrijven’. Voor partijen afkomstig uit deze landen geldt dat de partijen bij import bemonsterd en getoetst moeten worden. Importanalyse van de afgelopen jaren laat zien dat dit tenminste gaat om 9 zendingen met plantmateriaal van Santolina uit Ethiopië, in de periode 2018 tot nu. Het is nog onduidelijk of het om S. magonica gaat, aldus de NVWA.

Maak inschatting risico voor uw eigen bedrijf

Kort geleden bleek een partij rozemarijnplanten uit Portugal besmet te zijn met Xylella. Er waren planten geleverd aan Nederland, maar na uitvoerig onderzoek is er volgens de NVWA geen risico geweest op verspreiding van de quarantaine-bacterie.

Wat zijn ook alweer waardplanten van Xylella? Wat zijn risicogebieden in Europa? Handel nu, voorkom ziekte Q: maak op de site Fytocompass.nl een inschatting van het risico voor uw eigen bedrijf.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement