Tweede innovatiekring Boskoop buigt zich over weerbare veengrond

vrijdag 19 mei, 2023

In Boskoop is een tweede innovatiekring rond weerbaar telen begonnen. Deze buigt zich over natuurlijke grondontsmetting en groenbemesters onderwerken op veengrond.

Arno Engels

Foto: Soilwise

In de tweede innovatiekring zitten een 6-tal boomkwekers en een loonwerker uit regio Boskoop. Afgelopen maandag kwam de groep voor het eerst bij elkaar, op de onderzoekslocatie van Delphy, met begeleiders René van Tol en Johan van den Broek.

De kwekers willen werken aan een duurzamer bodemherstel van veengrond, na toepassing van biologische grondontsmetting met de methode Bodem Resetten. Deze methode is in 2006 ontwikkeld vanuit Wageningen University & Research, als alternatief voor traditionele ontsmettingsmethoden (chemisch, maar ook stomen) die volgens de ontwikkelaars de bodemgezondheid schaden.

De methode wordt toegepast door Soilwise (voorheen Thatchtec). Vooral in Zuid-Europa, vanwege de bodemtemperatuur die voldoende hoog moet zijn voor een effectieve werking. Toepassing in Nederland vindt daarom hoofdzakelijk in de zomermaanden plaats. In verschillende teelten, maar voor zover bekend nog niet in de boomkwekerij.

Grondgebonden ziekten

Bodem Resetten is rond 2016 wel al beproefd door Delphy: voor een Buxus-teelt op veengrond die was besmet met Pratylenchus vulnus (Pv). De behandeling leek te werken tegen Pv en bood daarom ook perspectief voor meer toepassingen, maar vanwege hoge kosten en de afgenomen Buxus-teelt werd het niet meer toegepast. Nu is toepassing prijstechnisch interessanter.

In juli en augustus zal Delphy met Soilwise de methode opnieuw uitproberen. Bodem Resetten richt zich op alle grondgebonden ziekten. Hiervoor worden Herbie-korrels, een plantaardig granulaat dat voeding is voor bodemmicroben, door de grond gespit. Die wordt vervolgens afgedekt, waarna de microben snel groeien en alle zuurstof opgebruiken. Ziekteverwekkers stikken dan.

Schijveneg op Boskoops veen

Groenbemesters onderwerken op veengrond is het tweede onderwerp van de tweede Boskoopse innovatiekring. In de regio wordt vooral Japanse haver, Tagetes, maar ook winterrogge en soedangras gezaaid. Onderwerken van grasachtigen op veen is niet eenvoudig, en andere groenbemesters kunnen na onderwerken nog ongewenst opkomen tijdens de boom- en sierteelt.

Doel is wel om onderwerken mechanisch te doen. Delphy wil hiervoor demoveldjes aanleggen en beschikt nu over een schijveneg (niet eerder toegepast op Boskoops veen).

De eerste Boskoopse innovatiekring is sinds vorig jaar bezig met andere praktische onderwerpen. Daaronder biologisch beheersen van wittevlieg, remmen van Ilex-struiken met precisie-ondersnijden, en monitoren van motten anjerbladroller met PATS-systeem.

Beide Boskoopse groepen draaien vanuit LTO Bomen, Greenport Boskoop en Delphy.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement