Thema Boom van het Jaar 2023 is bekend

vrijdag 20 januari, 2023

Het bestuur van de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos– en Parkbomen heeft na een grondige afweging als thema voor ‘De Boom van het jaar 2023 gekozen voor 'Bomen met transparante kronen'.

Op de foto de Boom van het Jaar 2022: Ginkgo biloba, thema was 'Geneeskrachtige bomen'

Een toenemende kroonbedekking in het stedelijk gebied is belangrijk, maar omwonenden hechten een groot belang aan direct zonlicht. Lichtbeneming is één van de belangrijkste redenen voor particulieren om te klagen over bomen, of om een kapvergunning aan te vragen. Tevens zorgen bomen met een transparante kroon voor meer licht voor de onder- beplanting, die daardoor beter kan groeien en bloeien.

Zoals u gewend bent werd de Boom van het Jaar inclusief twee genomineerde bomen op een poster afgedrukt die via de vakbladen De Boomkwekerij en Tuin en Landschap verspreid werd. De kwekers merkten dat de vraag naar de bomen die op de posters stonden fors toenam.

Draag nominaties aan voor titel

De LTO Cultuurgroep voor Laan-, Bos- en parkbomen roept kwekers, handelaren en professionele gebruikers op, om bomen voor de 'Boom van het Jaar 2023' die passen bij het thema 'Bomen met transparante kronen' aan te dragen.

Een belangrijke voorwaarde voor de betreffende bomen is dat ze voldoende vanuit de Nederlandse kwekers voor handen zijn. Ook wordt bij de beoordeling gekeken of de boom gezond groeit, ook in landen die voor Nederlandse kwekers belangrijke exportmarkten zijn.

Het indienen van kandidaat-bomen voor de nominatie kan tot en met 4 februari 2023, door een mailtje te sturen naar secretaris Gerrit Peeters, gerrit@spam-protectltobomen.nl. In dit mailtje geeft u aan waarom u vindt dat deze boom in aanmerking komt voor de nominatie. En het liefst voegt u een foto van de betreffende boom toe.

Uit de kandidaat-bomen zal een deskundige jury een drietal bomen selecteren, waaruit de lezers van De Boomkwekerij en Tuin en Landschap de 'Boom van het Jaar 2023' kunnen kiezen.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement