Sector wil spoedoverleg over gewasbescherming

donderdag 16 mei, 2024

LTO Nederland en KAVB dringen aan op spoedig overleg met demissionair landbouwminister Adema. Hij kondigde namelijk drie onderzoeken aan naar gewasbescherming.

LTO Nederland, KAVB, Glastuinbouw Nederland en NFO waren afgelopen dinsdag aanwezig bij de commissievergadering gewasbeschermingsmiddelen van de Tweede Kamer. Hier werd ook de rechtszaak van de lelieteelt in Sevenum aangehaald. Deze acties zijn uitgezet:

Beraden op juridische stappen

De Limburgse lelieteler heeft besloten niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Roermond. LTO en KAVB menen dat het inmiddels een sectoraangelegenheid is en beraden zich samen op juridische stappen.

Minister Adema heeft drie onderzoeken aangekondigd:

  1. Onderzoek naar de lelieteelt en het areaal;
  2. Onderzoek naar aanleiding van de uitspraken tegen lelietelers in Limburg en Drenthe in combinatie met de uitspraak van het Europees Hof over de toelatingsprocedure;
  3. Onderzoek naar een generiek verbod op gebruik gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebied.

LTO en KAVB hebben het Ministerie van LNV laten weten dat het niet aan de orde kan zijn: dat er een onderzoek over de sector plaatsvindt zonder overleg met de sector. De vakorganisaties dringen daarom aan op spoedig overleg met Adema. Dit hebben zij afgestemd met enkele Tweede Kamerleden die daarop zullen toezien.

LTO en KAVB stellen dat de sector nog meer de regie moet nemen, samen met andere partijen in de keten.

Lees hier reactie LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen op leliezaak.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement