Programma’s landelijk gebied grote impact op je bedrijf

vrijdag 02 februari, 2024

Boomkwekers, wees actief in je eigen omgeving en zorg dat ambtenaren positief zijn over je bedrijf. Programma’s voor landelijk gebied zullen namelijk grote impact hebben op je bedrijf.

„Niets is sterker dan dat je met ambtenaren een pilske drinkt en je verhaal vertelt. Zodat er in het gemeentehuis positief over je bedrijf en sector wordt gesproken”, zo was de boodschap van Erik van Asten, afdelingsvoorzitter van ZLTO Dommel en Aa, aan boomkwekers uit Midden-Brabant. Ze kwamen woensdagavond bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode bij elkaar om vanuit de ZLTO en de vakgroep bijgepraat te worden over actuele zaken die landelijk en provinciaal spelen.

Er zijn al gemeenten bezig met de nieuwe Omgevingswet. Die wet zal het leidend geheel zijn voor activiteiten en ondernemingen in het landelijk gebied. Daarnaast zijn onder andere het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG) en het Ruimtelijk Voorstel erg bepalend.

Begin 2024 stelt provincie Noord-Brabant een voorontwerp vast van het BPLG. De ZLTO heeft een inschatting gemaakt van de impact van al deze ontwikkelingen. „We kunnen nog niet op perceelsniveau inschatten wat de impact zal zijn”, legde ZLTO- en vakgroepbestuurder Remco Beekers bij Van den Berk uit, „maar we verwachten wel een forse impact op de sector en de beschikbaarheid van agrarische grond. Er zullen zware beperkingen komen die van alles kunnen inhouden en je bedrijf kunnen raken.”

Webinar veranderingen Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant organiseert samen met aangesloten gemeenten twee webinars voor ondernemers om de veranderingen in deze wet toe te lichten: dinsdagavond 6 februari en woensdagavond 21 februari, telkens van 19.30 tot 20.30 uur. Klik hier om je aan te melden.

Arno Engels

Meer nieuws

Uitnodiging nieuwe voorzitter

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement