Minder glyfosaat, maar essentiële toepassingen blijven nodig

donderdag 22 februari, 2024

De Europese toelating van glyfosaat is verlengd, maar de agrarische sector zal het gebruik moeten verminderen. Essentiële toepassingen blijven wel nodig.

Foto: AgriPers/Nieuwe Oogst

Dat kwam woensdagavond naar voren tijdens een webinar over vernietigen van grasland en vanggewassen, dat georganiseerd werd vanuit het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’.

De Europese toelating van glyfosaat is met 10 jaar verlengd. „Het Ministerie van LNV bekijkt nu hoe het regels kan stellen aan het gebruik van glyfosaat”, meldde Wim in ’t Veld, projectleider IPM Glyfosaat. Regels zullen met name drie toepassingsgebieden treffen: vernietigen van vanggewassen, groenbemesters en grasland. „Niet of nauwelijks glyfosaat gebruiken in die gebieden: dat heeft de minister aangegeven. In de loop van dit jaar horen we waar alternatieven worden verplicht. Zeker is dat de agrarische sector aan de slag moet met verminderen van glyfosaat, en meer inzet van mechanische alternatieven.”

Geïntegreerde aanpak en spot-spray

Beschouw groenbemesters als een teelt, is het advies. „Begin gewoon met goed zaaien. Behandel het als een gewas, dan overvleugelt het de grond en heb je geen glyfosaat nodig.” Een geïntegreerde aanpak werkt het best. „Kijk of er wortelonkruiden in het perceel zitten. En waar staat het? Daarop maak je dan een beslissing: wel of niet glyfosaat.”

Heb je glyfosaat wel nodig, dan kun je het ook met spot-spray bestrijden. „Dan heb je nog maar 5% middel nodig ten opzichte van volvelds spuiten”, aldus In ’t Veld die tot slot adviseerde om te letten op de waterkwaliteit. „Als je hard water gebruikt, wordt een deel van het middel onwerkbaar. Hard water moet je dus ontharden.”

Webinarreeks weerbaar telen

Dit was het zesde en laatste webinar van een webinarreeks over telen met minder chemie dat het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ deze winter organiseerde. Kijk het webinar hier terug.

De vorige webinars gingen over biostimulanten, geïntegreerde onkruidbeheersing, emissiereductie, vernietigen groenbemesters en wortelonkruiden zonder glyfosaat en functionele agrobiodiversiteit.

Lees op Groen Kennisnet informatie over alle onderdelen van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’, inclusief publicaties van (voorlopige) resultaten.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement