Ken de inhoud van HBN-voorwaarden

vrijdag 14 april, 2023

Veel kwekers handelen onder de HBN, maar weten nauwelijks de inhoud van de voorwaarden. Dit kwam naar voren op de jaarvergadering van het Boskoops Scheidsgerecht voor de Boomkwekerij.

Hans van Gemeren, voorzitter van het Boskoops Scheidsgerecht, uitte op de jaarvergadering zijn bezorgdheid over de kennis van de HBN onder kwekers, zo meldt Greenport Boskoop.

In de HBN (Handelsvoorwaarden voor de Boomkwekerij in Nederland) staan onder meer de kwaliteitsnormen waaraan bomen en planten moeten voldoen, en de verplichtingen en rechten van de verkoper en de koper. „Kennis hebben van deze voorwaarden en hier ook naar leveren, kan problemen voorkomen”, benadrukt Van Gemeren. „Als er een geschil komt, kan het om veel geld gaan.”

Het Nederlands Scheidsgerecht voor de Boomkwekerij behandelt geschillen met betrekking tot overeenkomsten waarop de HBN van toepassing zijn. Uitzondering hierop zijn geschillen tussen partijen die in het district Boskoop gevestigd zijn: deze geschillen moeten eerst worden voorgelegd aan het Boskoops Scheidsgerecht.

Download hier de HBN (2020) en lees de voorwaarden.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement