Japanse kever ontdekt in Duitsland

vrijdag 26 november, 2021

In Duitsland is voor het eerst de Japanse kever gevonden, een van de belangrijkste quarantaine-organismen in de EU dat diverse boomkwekerijgewassen als waardplant heeft.

Arno Engels

Begin november is de Japanse kever (Popillia japonica) gevonden in een feromoonval, in een transportgebied in Freiburg, zo meldt de fytosanitaire dienst van de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het ging om een dood exemplaar, maar volgens de dienst moet de kever geleefd hebben om in de val te kunnen lopen.

Afgelopen juli was ook een kever in het Zwitserse Bazel ontdekt, vlakbij Baden-Württemberg, en ook daar in een feromoonval in een transportgebied. Beide vondsten laten volgens de Zuid-Duitse overheid zien dat de kans op introductie van de Japanse kever toeneemt. Risicolocaties zoals vrachtwagenparkeerplaatsen worden nauwlettender in de gaten houden.

Volgens EPPO komt Popillia japonica inmiddels voor in Italië, Zwitserland en Portugal. In Nederland is de Japanse kever eenmaal gevonden, in 2018, het was een dood exemplaar op Schiphol.

Behoort tot prioriteits-organismen

In de EU behoort de Japanse kever (net als bijvoorbeeld Xylella) tot de prioriteits-organismen: quarantaine-organismen waartegen strikte maatregelen genomen moeten worden, omdat ze voor grote economische schade kunnen zorgen. Diverse boomkwekerijgewassen zijn waardplant, zoals Acer, Aesculus, Betula, Castanea, Juglans, Malus, Platanus, Populus, Prunus, Rosa, Rubus, Salix, Tilia, Ulmus en Vitis.

De Japanse kever lijkt op de rozenkever. Bekijk op de site van de NVWA hoe u Popillia japonica kunt herkennen. In de handel en import, zeker uit landen waar de kever reeds voorkomt, blijft alertheid daarom geboden zoals we begin dit jaar hebben gemeld.

Arno Engels

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement