Interessante ledenbijeenkomst Vaste Planten

vrijdag 23 februari, 2024

Donderdag 22 februari vond de ledenbijeenkomst plaats bij Gootjes-Allplant te Heerhugowaard. Naast de indrukwekkende rondleiding werden door verschillende sprekers actuele onderwerpen behandeld.

Foto: Aad Vollebregt ontvangt de zilveren speld.

Naktuinbouw

Leo van Leeuwen van de Naktuinbouw gaf inzicht in de keuringsresultaten van 2023, maar ging ook in op actuele zaken zoals ziekte en plagen (met foto’s) waarop gekeurd wordt, maar ook hoe om te gaan met partijnummers, EDI coderingen en het Ketenregister.

Greenform

Jacqueline van der Burg van Stichting Greenform gaf een uitleg over de fusie waaruit Greenform is ontstaan en het platform voor buitengroen ‘Varb’. Tevens stond zij stil bij het kenniscentrum dat momenteel opgericht wordt en waar met samenwerking met de Naktuinbouw 86.000 plantennamen geregistreerd worden. Verder gaf Van der Burg uitleg over de introductie van de nieuwe kenmerken structuur, waarmee ruis in de beschrijving van handelsaanbod voorkomen kan worden.

Allplant

Tijdens de rondleiding over het bedrijf werd duidelijk hoe vooruitstrevend het bedrijf is en ook hoe alles er mooi en goed georganiseerd uitzag. Na de rondleiding werd een presentatie over het bedrijf gegeven en ontstond een interessante discussie over waar behoefte aan is in de toekomst m.b.t. veredeling. De kernwoorden ‘weerbare planten’ en ‘biodiversiteit’ liepen als een rode draad door de discussie.

Actuele onderwerpen

Onder leiding van voorzitter Theo Vilier werden diverse actuele onderwerpen besproken en toegelicht, om er enkele te noemen: AM-vrijverklaring, studiegroep jonge vaste plantenkwekers, cursus vaste plantenteelten, spuitlicentiebijeenkomst vaste planten 2024, veenvrij telen.

Afscheid Aad Vollebregt

Tot slot werd afscheid genomen van Aad Vollebregt als voorzitter van de cultuurgroep Vaste Planten. Aad heeft zich vele jaren ingezet zowel als bestuurslid, maar het overgrote deel als voorzitter van de cultuurgroep Vaste Planten. Theo Vilier gaf in zijn toespraak een opsomming van zaken waarbij Aad overal betrokken was en waar hij de cultuurgroep Vaste Planten vertegenwoordigde.

Als dank voor zijn enorme inzet ontving Aad Vollebregt uit handen van Theo Vilier de zilveren Speld en voor thuis een streekpakket.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement