Door certificeren gaat grotere afzetmarkt open

vrijdag 04 juni, 2021

De internationale afzetmarkt voor gecertificeerde tuinplanten wordt groter dan de markt voor niet-gecertificeerde planten. Dit kwam naar voren tijdens het webinar over certificeringen dat de LTO Cultuurgroep Vaste planten op 3 juni organiseerde.

Arno Engels

Diverse experts die spraken op het webinar, lieten duidelijk weten dat certificering van producten en/of leveranciers een steeds grotere rol speelt in de afzetketen. „Door certificeren gaat er nu, en vooral in de toekomst, een grotere afzetmarkt open”, zei Jørgen de Ree van Royal De Ree Holland. „Die markt wordt zelfs groter dan ongecertificeerd.”

De Ree exporteert ruim 14 miljoen vaste planten als wortelstok naar 40 verschillende landen. Onder afnemers bemerkt het exportbedrijf, dat sinds 1990 bezig is met certificeringen, een stijgende vraag ernaar. „Grote retailketens stellen certificering als basisvoorwaarde om te mogen leveren, maar ook de maatschappij eist het.”

De Ree is aangesloten bij de Sustainable Suppliers of Horticultural Quality Products die gezamenlijk streven naar 100% gecertificeerde vaste planten en bloembollen in 2024. „Dat is ons einddoel in de hele keten. Leveranciers begeleiden we met certificeren; op termijn zullen gecertificeerde kwekers altijd de voorkeur krijgen.”

Het exportbedrijf ziet certificeringen niet als een kostenpost. „We zien het als een kans. We hebben nooit aantoonbaar meer geld gekregen omdat we 8 certificaten hebben, maar we zitten daardoor wel aan tafel met ketens en praten mee.”

Vragen over verbruik blijven komen

Certificering speelt een steeds grotere rol bij transparantie in de afzetketen, zei Toon Wurfbain van Tuinbranche Nederland op het webinar. Vanuit de maatschappij blijven vragen komen over bijvoorbeeld toegepaste middelen op tuinplanten. „Daar moeten we wel antwoorden op hebben. Dat kan middels certificeringen. Een transparante keten bevordert continue verbetering.” Een aantal retailers werkt volgens Wurfbain nu hard aan 100% certificering bij de inkoop. „En de voorlopers leggen druk bij hun concurrenten.”

Bij MPS kunnen kwekers kiezen uit diverse certificeringen, waaronder MPS-ProductProof. „Hiermee toont u nog beter aan, met extra monstername, dat u bijvoorbeeld echt geen neonics gebruikt”, zei Jasper van Diemen van MPS. MPS-GAP is een andere mogelijkheid; het schema omvat totaal zo’n 200 eisen. „Als u hieraan begint, is dat niet binnen een week geregeld. Doe het in een periode als u het minder druk hebt.”

Gerard Flinterman van GreenlinQdata wees kwekers erop dat er verschillende certificerende instanties zijn, en zo ook manieren om het verbruik aan bijvoorbeeld middelen te registreren. Certificering is ook volgens Flinterman de weg naar de toekomst. „De maatschappij vraagt u steeds meer informatie, zoals over uw manier van produceren.”

Meer vraag in sierteelt door groei in AGF

John Janssen van SMK vertelde dat steeds meer klanten vragen om ’On the way to Planet Proof’. „Duurzaam inkopende overheden, handelsbedrijven, en ook steeds meer bloemisten omdat hun zakelijke klanten en consumenten vragen naar milieuvriendelijke bloemen en planten.” SMK verwacht een sterke stijging van de naamsbekendheid van Planet Proof. „Het groeit nu zeer hard in aardappelen, groenten en fruit. Daardoor komt er ook in de sierteelt meer vraag.” In met name laanbomen en bos- en haagplantsoen heeft Planet Proof een constant aandeel. „Bijna 1.700 ha valt onder Planet Proof, dat is al behoorlijk veel.”

De eerste vaste plantenkweker die Planet Proof behaalde, Marcel Lucassen, sloot het webinar af met de meerwaarde voor zijn bedrijf. „Dat is niet uit te drukken in euro’s, maar wij zien heel veel positieve punten van de certificering. Het is goed voor de uitstraling van ons bedrijf; klanten als gemeenten bevestigen dat we op de juiste weg zijn beland. We zijn nu op een positieve manier aan het ondernemen, hebben er een goed gevoel bij en zijn minder afhankelijk van chemie. Dat laten we zien met de certificering.”

Webinar gemist? Binnenkort kunt u delen terugkijken op deze site.

Arno Engels

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement