Cursus toekomstbestendige bomen geslaagd

dinsdag 11 juni, 2024

Afgelopen 6 juni gaf vakdeskundige Jaap Smit op boomkwekerijen in Oirschot de cursus ‘Toekomstbestendige bomen’ aan 20 deelnemers.

„Het was weer leuk om te doen”, kijkt Jaap Smit, dendroloog en Groene Curator van Trompenburg Tuinen & Arboretum, tevreden terug op de cursus die (net als de cursus afgelopen najaar) weer werd georganiseerd door de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen.

Jaap gaf de cursus in Oirschot bij Vlemminxbomen en Boomkwekerij Johan van Overbeek. Tot de 20 deelnemers behoorden verschillende boomkwekers, maar ook een boomadviseur en enkele groenspecialisten van een gemeente uit Zuid-Holland. „Men was wel verrast door het toekomstbestendige sortiment. En op de kwekerijen zag men ook dat je bomen kunt wit maken, of de stammen kunt inpakken, om zonnebrand te voorkomen.”

Afnemers meer voorlichten?

Vorig jaar daagde Jaap kwekers al uit om toekomstbestendige bomen te kweken en een vicieuze cirkel te doorbreken: niet alleen maar soorten blijven kweken waar vraag naar is, maar zelf aanbod maken van soorten die goed kunnen groeien in het veranderende klimaat en met het hitte-eiland-effect in stedelijk omgeving.

Andersom lijkt het Jaap goed om ook afnemers, zoals projectontwikkelaars en gemeenten, voor te lichten over toekomstbestendig sortiment in de boomkwekerij. „Ze gaan snel naar grotere bedrijven, maar ook bij kleinere bedrijven zit veel kennis en kwaliteit. Waar een wil is, is een weg.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement