Column: Werken met de natuur

donderdag 18 mei, 2023

Zag een tweet van collega @Fleurenfruit voorbij komen. Of er mensen die een hekel aan chemie hebben, mee wilden komen helpen schoffelen.

Jan Veltmans

Als je ziet hoeveel en wat voor reacties deze tweet teweeg brengt op social media, is indrukwekkend.

Kan het niet nalaten enkele berichten hier te benoemen. Laat de groep die overal heisa van maken maar komen schoffelen, komt er misschien nog wat gezond verstand bij ze. Je zet ze gewoon in een kas op substraat. Voedselbossen hoeven niet geschoffeld worden. Een HBO’er wil wel komen voor € 5000,00 + pensioen per maand. Of je nodigt boeren uit die wel weten hoe je dit doet. En als laatste, zeker de hele tijd aan het demonstreren? Een hard werkende boer houdt zijn akkers bij.

Het meest in het oog springende van dit is nog wel dat deze vraag voortkwam vanuit hun biologische kwekerij waar je, net zoals in de gangbare kwekerij, afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Voor de gewasontwikkeling en de vochtvoorziening hebben we een fantastische groei dit voorjaar, maar aan de andere kant zorgen de natte omstandigheden er ook voor dat met name de mechanische onkruidbestrijding met behoorlijke uitdagingen te maken heeft.

Om de bodem in zijn optimale productievolume te kunnen benutten, wil je niet onder natte omstandigheden het land op. Want bodemverdichting geeft behoorlijk wat productieverlies. En dan is alle goede voorbereiding in een klap voor niets geweest.

Helaas blijkt uit bovenstaand relaas nog maar eens dat heel veel mensen ver van de werkelijke dagelijkse gang van zaken op een modern agro-bedrijf afstaan. Dat deze mensen dat niet weten kun je hen niet verwijten, maar waar een groter probleem zit is: dat er in Den Haag op ministeries van alles bedacht wordt om 'problemen' op te lossen zoals stikstof, nitraatuitspoeling en emissies. Maar met kalenderlandbouw wordt de plank volledig misgeslagen. Wintergewassen, rustgewassen, vanggewassen en oogstdata waar we als LTO ongelooflijk veel energie ingestoken hebben, om nog enigszins logische zaken daarin te krijgen.

Misschien wordt het weer eens tijd om samen te werken met de natuur zoals de agrosector al decennialang doet. En geen kalenderlandbouw. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement