Column: Kom bij ons werken, geweldig plan

donderdag 23 februari, 2023

Het is goed werken in onze bomen-, vaste planten- en zomerbloemensector. Dat blijkt wel uit het Colland-arbeidsmarktonderzoek. Hierin staat dat bij ons ongeveer 15.000 mensen de kost verdienen: werknemers, ondernemers, inleenkrachten, familieleden enzovoort. En het worden er elk jaar meer.

Jan van Leeuwen

Dat gebeurt niet als er geen perspectief is in de sector. En dat is er. Elk jaar zijn er duizend nieuwe vaste krachten voor onze sector nodig, dat staat ook in het onderzoeksrapport.

Waarom is het nog meer geweldig om in de sector te werken? Het is er gezond werken. Onze sector kenmerkt zich door een laag ziekteverzuim. Heel veel lager, dan in veel ‘witte boorden’-sectoren. De afwisseling en het vaak buiten werken is goed voor een mens.

Het verdient goed. Dat is iets wat de werknemers vaak vertellen. En je spaart voor een goed BPL Pensioen. Het kan altijd beter, maar een verdienste hoort ook bij het met plezier werken. En onze werknemers werken ook bijna altijd met veel plezier.

Een aantal weken geleden heb ik samen met een docent de proeven van bekwaamheid af mogen nemen bij een aantal eindexamenkandidaten van de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij, gegeven door Yuverta in Boskoop. Allemaal mensen die vanuit heel andere beroepen, bijvoorbeeld kok of beroepsmilitair, in onze sector zijn gaan werken en een bijpassende opleiding zijn gaan volgen: de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij.

Alle leerlingen zijn geslaagd en daar hebben ze veel voor moeten doen. Wat me opviel, is dat deze mensen in de twee tot drie jaar dat ze in de sector werken, heel veel kennis van het vak hebben opgedaan en zaken ook fris hebben bekeken. De kennis die ze hebben opgedaan bij de brancheopleiding, opleiden en werken op het leerbedrijf, hebben ze laten zien op het examen. En zoals ik het na afloop tegen ze gezegd heb, door hun enthousiasme en leergierigheid hebben ze misschien al wel meer ervaring en kennis, dan menigeen die al tientallen jaren bij ons werken.

Daarom biedt onze sector heel veel voor zoekende werknemers die eens een hele andere kant op willen. Feitelijk een nieuw arbeidzaam leven starten. Onze sector kan dat bieden.

Nu is het de kunst om deze potentiële werknemers te kunnen vinden. Middels een LTO/Colland-project willen we daar invulling aan gaan geven. We hopen zo de werkgevers te ondersteunen in hun zoektocht.

Samen mensen aantrekken is de weg. Het zou geweldig zijn als meer mensen ons gaan vinden.

Jan van Leeuwen

Bestuurlid LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement