Column: Gezond Boeren Verstand

donderdag 07 maart, 2024

Wat is er aan de hand, niet alleen binnen Nederland, maar ook in de EU? Je ziet overal protesten van niet alleen boeren, maar ook van vrachtwagenchauffeurs, treinmachinisten et cetera.

Jan Veltmans

Verkiezingen die in veel landen een ruk naar rechts veroorzaakt hebben; het wordt spannend hoe de Europese verkiezingen gaan verlopen.

Vooruitlopend daarop zien we in Europa al een beweging ontstaan, ze worden voorzichtiger. Op agro-gebied is de SUR afgezwakt, en de Green Deal ook. Zijn dit losstaande zaken, of zit hier een politieke beweging achter? Bang om deze zomer tijdens de verkiezingen een grote verschuiving te krijgen en afgerekend te worden op het gevoerde beleid.

Maar als we even terug gaan naar Nederland: daar zag ik een interview van een jonge boer die een aantal politici vroeg: 'als je tandpijn hebt waar ga je dan naar toe?' Naar de tandarts, was het antwoord. 'Als je een lekkage hebt wie bel je dan?' De loodgieter.

Als je een probleem met planten hebt, waar ga je dan naar toe? Naar het ministerie van LNV, want daar werken heel veel slimme mensen die precies weten hoe je dat moet doen.

Alleen het grote probleem is dat het een theoretische benadering is. En dat er niet met de boer, tuinder of boomkweker gesproken wordt. Laat dat nu net degene zijn die weet wat het beste is voor zijn grond en zijn planten.

Het is toch heel bijzonder dat onze overheid denkt het beter te weten, dan diegene die dagelijks met zijn voeten in de klei staat. Hoe krijgen we dit nu gedraaid? Want het raakt niet alleen de agro-sector, maar de gehele maatschappij krijgt en heeft hier heel veel last van.

Een oud gezegde is: geef het volk brood en spelen. Met name de beschikbaarheid van voedsel en groen is geen vanzelfsprekendheid meer als dit beleid zo door gaat. Het niet meer beschikbaar hebben van deze producten geeft grote maatschappelijke onrust; kijk maar even naar het megaprobleem tijdens de coronacrisis van de lege schappen met wc-papier!

We produceren in Nederland in onze vruchtbare delta het meest veilige en gezonde voedsel en planten van de hele wereld. En we staan nu op het punt om dit door het putje weg te spoelen. Dit mogen we als sector en als de BV Nederland niet laten gebeuren. Hopelijk krijgen we een beter politiek klimaat in Nederland als we al een nieuwe regering krijgen. Of moeten we misschien nog een keer naar de stembus met een ongewisse uitkomst? Wie het weet mag het zeggen.

Graag wil ik er nog iets aan toe voegen: we hebben in Nederland en Europa een ding nodig en dat is Gezond Boeren Verstand.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement