Column: Carnaval

vrijdag 09 februari, 2024

In alle hectiek waar we vandaag de dag in zitten, is het soms ook goed om eens te kijken vanuit een andere invalshoek naar onze sector. Het is dan ook weer carnaval.

Remco Beekers

Carnaval is een feest dat in een aantal delen van ons land uitbundig gevierd wordt. Overal net even anders, groot of klein, maar veelal zijn een aantal ingrediënten van dat feest toch ook wel vergelijkbaar.

Een van die ingrediënten is in veel gevallen een optocht, en in sommige dorpen zelfs meerdere optochten. Grote en kleinere wagens, loopgroepen, en vaak ook eenlingen die verkleed de toeschouwers vermaken. Waarbij de waan van de dag even vergeten wordt, of er juist de spot mee gedreven wordt. Een ander ingrediënt is de gezelligheid. Waarbij een lach en een traan vaak erg dicht bij elkaar blijken te liggen.

Afgelopen weken heb ik in heel wat schuren en loodsen weer volop activiteiten gezien rondom de bouw van de (praal)wagens. Ik vind het dan ook echt mooi dat agrarische ondernemers hun ruimte beschikbaar stellen voor vriendengroepen en allerhande verenigingen, die daar met een hoop gezelligheid met elkaar bezig zijn de wagens te maken.

Van jong tot oud zie je, vooral in en rond de dorpen, activiteiten in het verenigingsleven. De kinderen krijgen het vaak al met de spreekwoordelijke paplepel ingegeven door de ouders of op de basisscholen waar er ook regelmatig aandacht aan gegeven wordt. Ik ben dan ook van mening dat in menig boerenschuur de jeugd ontzettend veel leert in sociale, technische en creatieve hoedanigheden. Samen bouwen aan creaties met de nodige techniek om alles te laten bewegen. Maar ook elkaar aanspreken op onderlinge samenwerkingen en gemaakte afspraken et cetera. Daar kan in veel (niet alle) opzichten geen school tegenop.

Al met al kunnen we wel stellen dat de boerenschuur in de wintermaanden vaak een sociaal trefpunt is waarvan de waarde vaak wordt onderschat, of niet gezien wordt. Laten we ook die waarde van ons als agrarische sector ook eens wat vaker benoemen. Zonder boeren, tuinders, en kwekers geen carnaval.  

En daarna, ja, dan gaan we weer snel naar het voorjaar en vol aan de slag. In afwachting van wat het voorjaar in alle opzichten ons zal gaan brengen. Maar voor nu: Alaaf!

Remco Beekers

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

Uitnodiging nieuwe voorzitter

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement