CEMP Coöperatie: terugblik op 2022 en vooruitblik naar toekomst

maandag 02 januari, 2023

De CEMP Coöperatie blijft zich inzetten voor voldoende gewasbeschermingsmiddelen voor de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen. Wat is afgelopen jaar bereikt, kijkend naar de grote knelpunten onkruid en taxuskever? Waarop zet de CEMP komend jaar in? Een interview met Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket.

Arno Engels

Onkruidbestrijding is nog steeds een groot knelpunt. Wat heeft de CEMP bereikt met afbrandmiddelen?

„Quickdown/Mizuki is al wel toegelaten in de vaste planten, maar nog niet boomkwekerij-breed. In diverse teelten zit men wel op dat middel te wachten. Het komt er in 2023, dat houdt ook de toelatingshouder vol, maar dossiertechnisch duurt het lang. Basamid heeft in Duitsland al een vernieuwde toelating op zaaibedden, maar helaas nog steeds niet in Nederland. Devrinol kun je wel in de winter spuiten, dat werkt vier maanden en dan ga je schoon het voorjaar in voordat het zaad opkomt.”

Brussel heeft de toelating van glyfosaat met 1 jaar verlengd tot december 2023. En daarna?

„Daarna hoop ik dat glyfosaat weer met 5 jaar wordt toegelaten, net zoals afgelopen termijn. De 1 jaar verlenging komt doordat de EU-beoordeling van de actieve stof nog niet is afgerond. Het dossier van glyfosaat ziet er goed uit; zwart-wit gezien is het toelaatbaar. Maar als de toelating weer een politieke discussie wordt? De 1 jaar verlenging is een besluit van de Europese Commissie zelf; Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.”

Lees het interview verder via deze link.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement