Brede coalitie zet zich in voor snellere reductie milieu-impact potgrond

vrijdag 18 november, 2022

Een brede coalitie van partijen heeft vrijdag 18 november een convenant getekend met verregaande doelstellingen om de milieu-impact van potgrond en substraten te reduceren.

Foto: Rolf van Koppen

De ondertekenaars van het convenant zijn: de minister van LNV, de minister voor Klimaat en Energie, VPN (potgrond- en substraatfabrikanten), LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Vakgroep Paddenstoelenteelt, Glastuinbouw Nederland, Plantum, Tuinbranche Nederland, Branchevereniging voor Organische Reststoffen, VGB (bloemisterijhandel), VBN (bloemenveilingen), Nederlandse Fruittelers Organisatie, RHP, RPP (Responsibly Produced Peat) en stichting Turfvrij.

De partijen hebben afgesproken om te komen tot een versnelling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning. Ook is er afgesproken dat er richting de consument een voorlichtingscampagne komt over gebruikte grondstoffen en de milieu-impact van potgrond.

Doelstellingen voor 2025, 2030 en 2050

Deze doelstellingen voor de komende jaren zijn met elkaar afgesproken:

2025: groter gebruik van hernieuwbare grondstoffen (gemiddeld 35% voor professioneel gebruik, 60% voor consumentenmarkt) en het gebruik van compost verdubbelen tot 600.000 m3. Ook is afgesproken voor veengrondstoffen alleen nog gebruik te maken van 100% verantwoord gewonnen veen (RPP of gelijkwaardig).

2030: percentage hernieuwbare grondstoffen verder verhogen. Voor de consumentenmarkt is het doel om minimaal 85% hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Voor de professionele markt zal in 2023 een onafhankelijk onderzoek naar de beschikbaarheid en milieu-impact van grondstoffen inzicht en onderbouwing moeten geven voor een nieuwe doelstelling voor 2030.

2050: alleen gebruikmaken van substraten die geen negatieve milieu-impact geven in de keten en CO2-neutraal zijn. Het percentage hernieuwbare grondstoffen moet dan minimaal 90% van het totale ketenvolume bedragen.

Lees meer over de brede coalitie op de site van de VPN. Klik hier voor het convenant.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement