Biologische grondontsmetting aaltjes met groenbemesters

dinsdag 09 augustus, 2016 -  Nico Geurts - GroeiBalans Teelt & Onderzoek
In het Koepelproject Plantgezondheid bomen en vaste planten zijn we met gestart met een proef met enkele groenbemesters als duurzame methode tegen diverse schadelijke aaltjes.

Er is meer aandacht voor deze problematiek, omdat vooral het schadelijke aaltjessoort Pratylenchus penetrans veel schade in verschillende heesters veroorzaakt. Percelen met veel schadelijke aaltjes Pratylenchus penetrans, zijn niet bruikbaar voor boomteelt of vaste planten.

Middels deze demoproef met groenbemesters willen we als gezamenlijke adviesbureaus binnen het Koepelproject laten zien dat de schadelijke aaltjes gereduceerd kunnen worden en de nuttige overige aaltjes vermeerderd worden, zodat er weer een gezond evenwicht komt.

Doel van dit project is een verminderde afhankelijkheid van chemie door meer inzet van "groene" middelen of methoden, zoals bij deze proef de groenbemesters.

Bij deze proef zijn op 9 juli de volgende groenbemesters op een vrijgekomen perceel bij Frank Jochems in Zundert ingezaaid:

  • Tagetes single gold (standaard)
  • Neutkensmix en
  • Biofumigatie mengsel

Vooraf als 0-meting en achteraf worden monsters genomen op schadelijke aaltjes en de overige en sapofrage aaltjes om zo tot resultaatvergelijking te komen.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement