Beursgesprek over veenreductie

woensdag 07 februari, 2024

De voorjaarsbeurs Plantarium|Groen-Direkt gaf speciaal aandacht aan veenarm en veenvrij kweken. LTO Bomen, Anthos en Delphy deelden hun kennis en gaven antwoord op vragen.

Sectorspecialist Anneke van Dijk (links op foto) en Ilse Roggeveen (rechts, Anthos) hielden tijdens de voorjaarsbeurs, afgelopen dinsdag en woensdag, op de Green Future Hub een vragenuurtje voor kwekers, handelaren en retailers over veenarm of veenvrij gekweekte boomkwekerijproducten. Acht exposanten lieten hier voorbeelden van zien.

Vragen gingen bijvoorbeeld over het wettelijk vastleggen van veenreductie. Een inkoper voor Engelse supermarkten vertelde dat zijn regering wel van plan is om veen uit te bannen, maar dat het nog onzeker is of dit gaat gebeuren. De supermarkten blijven wel vragen naar producten met minder veen.

Adviezen veenarm/veenvrij kweken

Delphy lichtte op de Green Future Hub proeven toe met veenalternatieven in potgrond, en gaf adviezen over veenarm of veenvrij kweken, zoals:

  • Start met een makkelijk gewas;
  • Let op structuur van de potgrond, vaak goed, maar snel te droog;
  • Let op start-pH, die is vaak vrij hoog;
  • Let op buffercapaciteit voor water, die is lager;
  • Stuur meer met bemesting;
  • Geef aandacht aan de houdbaarheid van veenarm/veenvrij gekweekt in de afzetketen.

Lees hier nogmaals terug wat er nu allemaal speelt rondom veen. Dit kwam naar voren tijdens het digitale symposium ‘Veen in potgrond en de zoektocht naar alternatieve substraten’, afgelopen 17 januari. Het is ook terug te zien op LTO YouTube.

Arno Engels

Meer nieuws

Uitnodiging nieuwe voorzitter

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement