Precisielandbouw methoden

Precisielandbouw en weerbaar gewas

In dit project zijn drones en bodemscanners ingezet om op verschillende momenten door het jaar heen waarnemingen te verrichten. En dat in 2014, 2015 en 2016. De diverse waarnemingen en kaarten zijn met elkaar vergeleken om te zien of beelden van drones en bodemscanners overeenkomen. En tevens iets zeggen over het betreffende gewas. Daarvoor zijn ook steeds gewaswaarnemingen gedaan. Al met al kan geconcludeerd worden dat zowel bodemscans als dronescans van toegevoegde waarde kunnen zijn in de boomteelt. Er kan extra informatie verkregen worden over voorgeschiedenis, fysische bodemgesteldheid, vochtgehalte, pH en organische stofgehalte.

 

Ook kan actuele gewasgroei beter in kaart worden gebracht en kan afwijkende groei worden vastgesteld. In veel gevallen is een gewascontrole nodig om een juiste verklaring te vinden voor de afwijkende groei. Vergelijk van dronekaarten en bodemkaarten onderling dient nog verder bekeken te worden. Er is niet altijd een verband tussen deze kaarten indien er een langere periode tussen beide opname momenten zit. Ook de betrouwbaarheid van de gebruikte apparatuur dient uitgesloten te worden. 

Kijk hier voor het eindverslag 2016 van dit projectonderdeel. Presentatie tijdens de einddag treft u hier aan. 

Contactpersoon: Ard Hendrix, Cultus

Vergelijking managementsystemen in de beheersing van meeldauw in roos

DLV heeft een QMS-weerpaal geplaatst bij de stammentrekkersteelt (zeer echte meeldauw gevoelig) om vervolgens in het groeiseizoen het echte meeldauw model te laten draaien met de optimale spuitmomenten. In het groeiseizoen wordt de echte meeldauwdruk vergeleken met de Cultus App en met visuele waarnemingen. Op deze wijze zal na vergelijking van de twee systemen en de waarnemingen geconcludeerd kunnen worden of beide systemen goed werken en of deze van elkaar afwijken qua echte meeldauw druk. Dit moet de meerwaarde van de systemen aantonen voor de kwekers. Betrouwbaarheid van de systemen wordt duidelijk. En de meerwaarde wat betreft de optimale bestrijding van echte meeldauw in de rozenteelt. Daarnaast is de doelstelling om door een optimale bestrijding het middelen gebruik te verlagen.

De weerpaal is in maart geplaatst bij gebroeders Michels in Sambeek rozenkwekerij. Gedurende het groeiseizoen zijn op 3 verschillende momenten de systemen met elkaar vergeleken en is ook de werkelijke infectiedruk vastgelegd.

Kijk hier voor de resultaten 2015.    


Contactpersoon: Francois van Abeelen , Delphy

Testen gewasbeschermingstechnieken voor meeldauwbestrijding in roos

Om gewassen op gezonde wijze te blijven telen zijn alternatieve gewasbeschermingstechnieken nodig om een doeltreffende bestrijding te kunnen uitvoeren.

Het doel van dit project is ervaring op te doen met verschillende technieken om de spuitvloeistof op de juiste plek in de plant te krijgen en mogelijk hierbij een mogelijke middelen reductie te kunnen realiseren.

De volgende sub-onderzoeken zijn uitgevoerd en gedemonstreerd:

  • Demonstratie met verschillende typen spuitdoppen, met- en zonder luchtondersteuning en de toevoeging van Squall. In de proef is de gangbare dosering vergeleken met de 75% en 50% dosering met- en zonder de toevoeging van Squall.
  • Proeven met depositieverbeteraars om een betere indringing te kunnen behalen en hiermee mogelijk een doseringsverlaging van fungiciden te kunnen realiseren.
  • In 2015 wordt een kleinschalige screening met alternatieve ‘natuurlijke/ biologische’ onkruidbestrijdingsmiddelen uitgevoerd.
  • In 2016 wordt deze proef uitgebreid en zal ook de LVS-techniek van Agricult hier in meegenomen worden voor de toediening van deze nieuwe middelen.

Deze proef is in 2015 uitgevoerd in rozenzaailingen op echte meeldauw. In 2016 zal deze proef herhaald worden. 

Kijk hier voor de eerste resultaten 2015.

Een uitgebreidere proef zal in 2016 uitgevoerd worden. Hierbij worden ook de mogelijkheden onderzocht om deze middelen toe te dienen middels de LVS-techniek van Agricult.

Contactpersoon: Cultus Agro Advies BV,  Stefan Even

 

Het koepelproject wordt mogelijk gemaakt door:

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement