Unielijst invasieve uitheemse soorten – wat betekent dat?

donderdag 01 augustus, 2019
De Europese Commissie houdt zich al geruime tijd bezig met het samenstellen en vaststellen van de Unielijst Invasieve Soorten (Invasive Alien Species). Dit is een uitvoeringsmaatregel van de EU-verordening nr. 1143/2014 voor preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten.

De gevolgen van deze Unielijst zijn groot. Mogelijk ook voor U!

Een soort die éénmaal definitief op de gepubliceerde Unielijst staat, mag niet meer gekweekt of verhandeld worden. Bestaande populaties moeten worden geëlimineerd, of wanneer dat niet kan, worden beheerst door de terreineigenaar. Alle landen in de EU zijn verplicht deze wet uit te voeren, en al 20 dagen na de publicatie.

De planten die op de huidige lijst staan zijn:

  1. Acacia saligna (=Acacia cyanophylla)
  2. Ailanthus altissima
  3. Andropogon virginicus
  4. Cardiospermum grandiflorum
  5. Cortaderia jubata
  6. Ehrharta calycina
  7. Gymnocoronis spilanthoides
  8. Humulus scandens
  9. Lespedeza cuneata (= Lespedeza juncea var. sericea)
  10. Lygodium japonicum
  11. Prosopis juliflora
  12. Salvinia molesta (=Salvinia adnate)
  13. Triadica sebifera (=Sapium sebiferum)

Regelmatig vinden vanuit de gehele EU verzoeken plaats om soorten op deze lijst te plaatsen. Indien we als sector hier niet bovenop blijven zitten, komen gangbare planten op de verboden lijst en mogen ze niet meer geteeld of verhandeld worden. 

De LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, samen met de 7 cultuurgroepen houden de lijsten met voorstellen die ingediend worden nauw in de gaten, zodat we tijdig actie kunnen nemen om te voorkomen dat gangbare soorten op deze lijst komen. Om een voorbeeld te noemen: enkele jaren geleden was het bijna zover dat de Lupine op deze verboden lijst kwam. Door een forse inzet vanuit de sector is voorkomen dat de Lupine op deze lijst kwam en dus gewoon geteeld kan worden.

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement