Studiegroep Duurzaamheid Vaste Planten ging "internationaal" waarbij de Belgische Voorzitter Vakgroep Boomtelers AVBS (België) op bezoek kwam.

vrijdag 29 november, 2019

Afgelopen donderdag 28 november had de studiegroep Duurzaamheid van de vaste planten een vol programma waarbij drie bedrijven bezocht werden. De groep vaste plantenkwekers was als eerste te gast bij meststoffen en bio-stimulanten producent en leverancier DCM in het Belgische Grobbendonk.

We kregen hier een interessante uitleg met veel discussie over het productieproces en de effecten van de diverse producten op de plant. DCM werkt met 50 verschillende basis Organische Mineralen. Deze mineralen hebben het grote voordeel dat ze niet vol zitten met zouten zoals kunstmest, waardoor het bodemleven negatief beinvloed wordt en waardoor pieken en dalen in de bodem EC ontstaan. De mineralen van de verschillende 50 basis organische mineralen komen op verschillende momenten beschikbaar voor de plant. Van direct beschikbaar tot over 4 of 5 maanden pas beschikbaar komen. Door het juiste mengsel van een aantal van de 50 basis meststoffen wordt gerealiseerd dat de werkingsduur van de samengestelde meststof tot 5 maanden kan zijn. Ook zijn combinaties mogelijk, waarbij de plant in de eerste maanden meer stikstof beschikbaar krijgt voor extra groei en na 4 maanden komt minder stikstof beschikbaar maar juist veel kali omdat het betreffende gewas dat nodig heeft. Het onderwerp bij DCM was zodanig boeiend dat Casper Hoogervorst en Twan Wubbels van DCM nog een keer door de studiegroep uitgenodigd worden om nog verder op de bemesting in te gaan.

Het volgende bezoek was IMDA NV in het Belgische Malle. De Voorzitter van de Belgische Vakgroep Boomtelers AVBS kwam hier kennis maken met de studiegroep Duurzaamheid en nam deel aan het bezoek van IMDA NV. Bij IMDA NV vinden twee belangrijke processen plaats: hier worden de potten geproduceerd voor het Nederlandse bedrijf Van Krimpen en een andere activiteit van IMDA NV is het maken van diverse patrijzen voor het maken van kunststof producten zoals plastic potten, maar ook patrijzen voor diverse industriële producten. Met een ongelofelijke precisietechniek worden de patrijzen hier met high-tech gemaakt.

Door een rondleiding over de plastic potten fabriek kregen we een mooi overzicht over hoe de verschillende type potten gemaakt worden, zowel potten van nieuw plastic en voor de groep erg interessant hoe potten van gerecycled plastic worden gemaakt.

Rond 15 uur werd de dag voortgezet met een reisje naar vestiging van Van Krimpen in de Nederlandse plaats Standdaarbuiten. Op deze locatie kreeg de groep een uitleg van directeur Ruud van Buggenum over de mogelijkheden van recycling van plastic en kregen we inzicht in de vele verschillende soorten plastic die op deze aardbol in omloop zijn. Er ontstond een diepgaande discussie over hoe recycling plaats kan vinden en hoe we hier als sector aan mee kunnen werken. Er zijn meer mogelijkheden van recycling dan wat tot op heden toegepast wordt in onze maatschappij. Het meer recyclen van plastic wordt meegenomen in de werkgroep Duurzaamheid die door de vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen in 2018 in het leven is geroepen. Deze werkgroep staat los van de Studiegroep Duurzaamheid Vaste Planten, maar werkt uiteraard wel met elkaar samen. U hoort over de werkgroep Duurzaamheid meer op de Kennis- en Netwerkdag van 18 december a.s..

Na de discussie en uitleg van Ruud Buggenum kreeg de groep een rondleiding over de recycling afdeling waar diverse soorten plastic verwerkt worden zodat het plastic weer gebruikt kan worden als grondstof om er nieuwe plastic producten van te maken, zoals plastic potten voor onze sector.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement