Zuiveringsplicht glastuinbouw gaat in 1 janauri 2018

vrijdag 21 juli, 2017 H. Hoff
In de onderhandelingen met o.a. de waterschappen heeft de vakgroep bereikt dat als u kunt aantonen dat u vanuit de kas geen restwater loost, u ook geen zuiveringsinstallatie hoeft aan te schaffen. Wij verwachten dat veel boomkwekerijen hier gebruik van kunnen maken. U moet deze nul-lozing-verklaring wel zelf aanvragen bij uw Waterschap.

De wijzigingen in het Activiteitenbesluit zijn gepubliceerd, en dat betekent dat de nieuwe regels voor te lozen waterstromen uit kassen definitief zijn. De ingangsdatum staat gepland voor 1 januari 2018. U heeft dus nog een klein half jaar de tijd om de nodige maatregelen te treffen.

Het doel van deze nieuwe maatregelen is om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanuit kassen naar oppervlaktewater te minimaliseren. De verplichte zuivering gaat gelden voor al het drainagewater, drainwater, en filterspoelwater (waterdoseringsinstallatie) dat u wilt lozen op riool of oppervlaktewater. De zuivering moet ten minste 95% van de werkzame stoffen uit het water filteren. Deze verplichting geldt voor alle kassen, alle ondersteunend glas en foliekassen.

Voor bedrijven die gebruik willen gaan maken van een collectieve zuivering is er uitstel tot 1 januari 2021 van de zuiveringsplicht. Wel geldt voor hen ook al direct een aantal juridische en organisatorische verplichtingen.

Ook aan een nul-lozingen-verklaring worden eisen gesteld. U zult vaak maatregelen moeten treffen om uw kas ook echt gesloten te maken.

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement