Zorg dat teeltpercelen vrij zijn van knolcyperus

vrijdag 08 oktober, 2021

Gaat u op zoek naar nieuwe percelen voor uw teelt in de komende jaren? Ga dan na of de percelen die u op het oog heeft vrij zijn van knolcyperus.

Dat is het dringende advies van Naktuinbouw. Of de percelen inderdaad vrij zijn van knolcyperus, kunt u op de eerste plaats controleren door deze nu te bezoeken en kijken of het probleemonkruid aanwezig is.

Vraag daarnaast goed na wat de teelthistorie is van het perceel: dat kunt u doen bij de verhuurder van het perceel, maar ook bij de NAK: de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. De NAK houdt een historie bij van alle percelen die besmet zijn geweest met knolcyperus. Deze data zijn niet openbaar, maar bij gerichte vragen over een perceel in optie kunnen zij uw vragen beantwoorden.

Het areaal landbouwgrond dat besmet is met knolcyperus, groeit al jarenlang. Voor besmette percelen geldt een teeltverbod. De gebruiker van het perceel moet bovendien maatregelen nemen om de knolcyperus te vernietigen en verspreiding tegen te gaan; lees HIER het teeltvoorschrift van de NVWA.

Meer informatie over knolcyperus? Download HIER de flyer Knolcyperus op braakland.

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement