Zomerbloemenkwekers bespreken inbreng op Floriade

vrijdag 26 april, 2019 -  Greenity
De presentatie van zomerbloemen en bes-, snij-, en trekheesters op de Floriade in Almere wordt een combinatie van het planten van vaste planten die gemeengoed zijn in de zomerbloemen en het tonen van de bloemen zelf in een soort van bloemenstal op het terrein.

Dat is de insteek van de cultuurgroep Zomerbloemen van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten en Zomerbloemen. Een deel van het bestuur van de cultuurgroep nam gisteren een kijkje bij de Floriade. Ze kregen een rondleiding en discussiërde er met ontwerper Niek Roozen over hun uitingen op de Floriade in 2022. Voorzitter van de cultuurgroep Zomerbloemen Marco van Ruiten: “Het was al indrukwekkend om te zien en te horen. Alle beplanting die er in gaat, blijft uiteindelijk staan. Dat gaat deel uitmaken van een groene stad die er wordt ontwikkeld.”

Geen bloemenshows

In tegenstelling tot voorgaande Floriades zijn er geen grote gebouwen waarin bijvoorbeeld bloemen in vazen geshowd kunnen worden. De huidige Floriade denkt wel aan een of verschillende bloemenstallen. Marco van Ruiten, voorzitter van de cultuurgroep,: “We gaan kijken of we samen met 365 dagen bloemen en met Summerfowers om de zoveel weken een nieuw assortiment zomerbloemen in zo’n bloemenstal kunnen tonen.”

Groot pioenassortiment

Verder denkt de groep aan een grotere inzending van de pioenenkwekers die een groot deel uitmaken van de cultuurgroep. “Dat zij vaste planten leveren met belangrijke soorten voor de snijpioen. Deze planten moeten dan wel dit najaar al worden aangeplant, want een twee of driejarig gewas staat het mooist.” De andere vaste planten waarmee de zomerbloemen gepromoot worden zoals astilbe, alchemilla en Phlox, kunnen in de loop van 2020 of 2021 nog de grond in. “Gezaaide zomerbloemen willen we ook laten zien. Dat kan bijvoorbeeld in de insectenstroken die in het ontwerp zitten.” De cultuurgroep maakt een lijst met zomerbloemen uit vaste planten en uit zaad die ze kan leveren aan de Floriade. Vervolgens kiest de Floriade hieruit wat ze kan gebruiken in de beplantingen.

Fotobijschrift: vlnr een paar bestuursleden van de cultuurgroep: Geert op 't Hof, Marco van Ruiten, Paul Koenraadt, Henk van den Berg en Floriade-ontwerper Niek Roozen. Secretaris Gerrit Peeters was er ook bij, maar die heeft de foto gemaakt.

Bron: Greenity nieuwsbrief d.d. 26-4-2019

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement