ZLTO-specialist: Kwekers gaan prachtige tijd tegemoet

donderdag 04 maart, 2021

Commercieel gezien gaan kwekers een prachtige tijd tegemoet. Dat voorspelde Erik Martens donderdagavond op een online-bijeenkomst van de ZLTO-ondernemersgroepen boomteelt.

Op de online-bijeenkomst bekeek Martens, specialist public affairs bij de ZLTO, corona vanuit een ander perspectief: de geschiedenis met eerdere tijdperken die disruptief waren, en weer gevolgd werden door perioden waarin de waarde voor groen toenam. Zo begon Martens met La Belle Epoque (1871-1913). „Een mooi tijdperk waarin de architectuur ging groeien en bloeien. En het groen meer naar de huizen kwam.”

De Spaanse griep en de twee wereldoorlogen maakten een eind aan dat tijdperk, maar vervolgens brak er weer een optimistisch tijdperk aan. Zo verloopt de geschiedenis in golfbewegingen, aldus de kern van Martens’ verhaal.

De coronatijd kan weer als een disruptieve tijd worden gezien, maar hierdoor is de waardering voor de natuur alleen maar toegenomen. „Die willen we weer rond het huis hebben.” Oude waarden van groen krijgen nieuwe symbolen, zo noemde Martens de aanleg van een bomenpark om coronaslachtoffers te herdenken.

„Ik heb geen glazen bol”, zei Martens op de bijeenkomst, maar hij durfde wel de voorspelling aan dat de ’Neuen Goldenen Zwanziger’ aanbreken: de nieuwe jaren ’20. „We zullen los gaan. En veel mensen zullen gaan investeren in groen; ze willen meer bomen en planten hebben. Commercieel gezien wordt het voor kwekers een interessant tijdperk.”

Kennismaken met vakgroepvoorzitter en video's kwekers

De ZLTO organiseerde de online-bijeenkomst voor alle deelnemers, begeleiders en sponsoren van de ondernemersgroepen boomteelt. Het geheel werd geleid door ZLTO-bestuurslid Remco Beekers en Sander Hendrikx, allebei tevens bestuursleden van de LTO Vakgroep.

Op de bijeenkomst maakten de ondernemers kennis met vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt. Tussen presentaties door werden korte video’s getoond van kwekers op hun bedrijven. Ze vertelden ook waarom ze lid zijn van de ondernemersgroepen. „Om kennis op te doen over ons vak, over randzaken. En ook om kennis met elkaar te delen. Van elkaar kunnen we veel leren.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement