Video: Xylella centraal in NVWA-campagne en Nieuwsuur-uitzending

vrijdag 22 juli, 2022

De NVWA roept iedereen op geen planten of stekjes mee te nemen als vakantiesouvenir uit het buitenland, omdat deze Xylella kan bevatten. Vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt was in een uitzending van Nieuwsuur over Xylella en het risico voor de sector en de groene ruimte.

Arno Engels

De NVWA legt in bovenstaande video uit wat Xylella is, en wat het risico is als deze quarantaine-ziekte in Nederland wordt aangetroffen. Xylella fastidiosa is een van de meest verwoestende bomen- en plantenziekten ter wereld. ‘Die willen we graag buiten de deur houden’, aldus de NVWA die ook burgers en vakantiegangers aanspreekt. ‘Jij kunt helpen door geen planten mee te nemen van vakantie. Koop je planten in Nederland.’

Een soortgelijke campagne heeft de NVWA eerder gevoerd, ook in onze sector om het risicobewustzijn bij kwekers en importeurs te verhogen.

Vakgroepvoorzitter in uitzending

Nieuwsuur heeft in zijn uitzending van donderdagavond 21 juli aandacht besteed aan Xylella. Bekijk HIER deze uitzending terug (vanaf 9.45 minuten). In de uitzending komen onder andere vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt aan het woord, NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent, en Jan de Vries van Boot & Dart Boomkwekerijen.

In het Laanboomhuis was onlangs een crisisoefening rond Xylella. Landelijke en regionale vakorganisaties oefenden samen met overheden een crisisaanpak bij een uitbraak. Lees hier ons eerdere bericht hierover.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement