Werkt u met jonge werknemers? Dan gelden soms andere regels dan voor volwassenen.

vrijdag 10 mei, 2019 Bron: Werkgeverslijn
Het thema van deze maand is werken met jongeren. Denk aan werkzaamheden- en tijden. En hoe geeft u leiding aan jongeren? Op de themapagina van de Werkgeverslijn leest u alles omtrent dit onderwerp. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen via 088 – 888 66 88 of info@werkgeverslijn.nl

Wat mag een jongere werknemer voor werk doen? 

Wie met jongere werknemers werkt, moet in acht nemen dat kinderen en jongeren alleen werk mogen doen dat ze aankunnen en dat past bij hun ontwikkeling. Bovendien moet er altijd voldoende toezicht en begeleiding zijn van een iemand met autoriteit. Net zoals voor andere werknemers bent u verplicht een arbeidsovereenkomst af te sluiten met de jonge werknemer.

 

 • Kinderen van 12 jaar en jonger mogen niet werken.
 • 13-, 14- en 15-jarigen mogen lichte werkzaamheden uitvoeren. Denk aan lichte oogstwerkzaamheden, gewasverzorging of groente of fruit plukken.
 • 16- en 17-jarigen mogen alle werkzaamheden doen, tenzij deze werkzaamheden verboden zijn.
 • Medewerkers vanaf 18 jaar mogen alle werkzaamheden doen.

Denk bij het werken met jongeren ook aan de wetgeving, waarin sommige werkzaamheden zijn verboden (bijvoorbeeld met asbest) of alleen onder voorwaarden zijn toegestaan (bijvoorbeeld alleen als men een bepaalde deskundigheid heeft).

Het is in ieder geval altijd belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw bedrijf een veilig plek is om te werken. In de arbocatalogus van Stigas staat veel handige informatie staat over het veilig werken met jongeren. Besteed hier ook aandacht aan tijdens de uitvoering van uw Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Hoeveel uur mag mijn jongere werknemer werken?

In de Arbeidstijdenwet is geregeld hoeveel jongeren mogen werken. Dit is per leeftijd verschillend. Ook zijn er verschillende regels voor schoolweken en vakantieweken. In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel uren jongeren mogen werken.

13 en 14 jaar15 jaar16 en 17 jaar
Per dag7 uur8 uur9 uur
Per week35 uur40 uur45 uur (per 4 weken max. 160 uur)
Max. aantal weken per jaar4 weken6 weken
Waarvan max. aaneengesloten3 weken4 weken
Max. aantal werkdagen per week5 dagen
ZondagNeeOnder voorwaardenOnder voorwaarden

Wilt u meer weten? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.

Peter Loef: Inspireer jongere voor een functie in de sector!

Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid Glastuinbouw Nederland: “Van de 8880 werknemers die de glastuinbouwsector jaarlijks verlaten, is 67 procent jonger dan 25 jaar. Veel van die vertrekkende jongeren zullen nog willen studeren, maar waarom komt een groot deel van 67 procent niet terug naar de glastuinbouwsector? Gemotiveerde en talentvolle jongeren hebben we hard nodig! Uit onderzoek blijkt dat studenten of scholieren geen reëel beeld hebben van wat de glastuinbouwsector te bieden heeft qua banen en mogelijkheden.

De mogelijkheden van de glastuinbouwsector moeten we beter laten zien aan de jeugd. Daar ligt een belangrijke taak voor ondernemers waar scholieren in de vakanties aan het werk zijn.

Om de agrarische ondernemers handvatten te bieden start Glastuinbouw Nederland – met dank aan financiering door Colland Arbeidsmarkt – met de kick-off ‘Go go greenhouse’.”

 1. Wees oprecht geïnteresseerd
  Jongeren willen graag merken dat ze ertoe doen!
 2. Geef duidelijke instructies
  Overstelp je jonge medewerker niet met hoge verwachtingen of teveel opdrachten.
 3. Bied jongeren die uitdaging zoeken extra taken
  Je merkt snel genoeg of ze de extra verantwoordelijkheid aankunnen!
 4. Investeer in sfeer
  Duidelijke afspraken zijn belangrijk, maar plezier op de werkvloer ook! Investeer daarin.
 5. Leer jongeren sociale omgangsregels op de werkvloer
  Jij bent misschien wel de eerste werkgever van de jongere, spreek je verwachtingen uit!
 6. Maak afspraken met elkaar
  Over het gebruik van de telefoon bijvoorbeeld?
 7. Zie scholieren als medewerkers van de toekomst
  Zie de jongere niet als een tijdelijke, maar als een werknemer voor later! Zorg voor een positief beeld over de sector bij de jongere.

Meer lezen? 

 

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement