Column: Werkgever- en werknemerschap gaat niet vanzelf.

vrijdag 03 januari, 2020

Einde van het jaar en begin van het nieuwe jaar is gewoonlijk de periode om eens terug te kijken en ook vooruit te kijken. Wat is er het afgelopen jaar zoal gebeurd, wat heb ik gerealiseerd van wat ik van plan was en wat is niet gelukt. Maar ook wat gaat er volgend jaar gebeuren.

Jan van Leeuwen

Vanuit mijn portefeuilleschap voor onze LTO vakgroep heb ik me afgelopen jaar ingezet om de vaardigheid van het ‘werkgeverschap te bevorderen en te faciliteren. Dat kan ik niet alleen, maar dat doe je op de eerste plaats samen met je collega kwekers, die de werkgeverscommissie bemannen en bevrouwen, de beleidsondersteuners van LTO en de bestuurders van LTO. Afgelopen jaar was een belangrijk punt het hele gedoe rond de Wet Arbeid in Balans. Met name de nieuwe hogere ww premie voor tijdelijk raakt velen van ons diep in de portemonnee. Terugkerende seizoensmedewerkers worden daardoor extra duur, terwijl ze er zelf niets van merken. Een ander punt zijn de ontwikkelingen rond de pensioenpremies. Ons fonds BPL maakt uitstekende rendementen door de jaren heen, maar door de verplichte rekenrente is de dekkingsgraad te laag en daarnaast wordt er te weinig premie geheven om de tekorten te dichten of pensioen op te bouwen. Maar het moet voor de werkgevers wel betaalbaar blijven.

Voor 2020 is de schade beperkt door inzet van een overschot van het vroegpensioenfonds, maar voor de langere termijn moeten er drastisch maatregelen genomen worden. Stijging van de lasten kunnen we wat mij betreft niet hebben, maar de vraag is hoe verder. Dat zal voor 2020 voor de bestuurders een hele opgave worden.

Het vraagt dus steeds meer van de  werkgever. Dit zijn niet alleen directe loonkosten en premies, maar vooral de administratieve rompslomp er om heen. Administratie kost tijd en dus geld. En veel werk wordt gedaan door je accountant of loonadministratiekantoor. Zij zijn ook steeds meer een kostenpost, die telt.

Afgelopen jaar hebben we ons ook ingezet voor goed werknemerschap. Goede werknemers hebben een betere productiviteit en daardoor meer rendement. Maar ook goed werknemerschap moet je leren. Daarom hebben we daar afgelopen zomer een onderwerp van gemaakt op een boomteeltdocentendag. Gelukkig gaat een groot deel van de vakbeweging hier ook in mee. Ook zij zien, dat een goede werknemer het voor zichzelf beter maakt en zijn werkgever tevredener maakt. Geld speelt dan een mindere rol.

Voor 2020 wil ik graag verder werken aan bevordering van goed werkgever- en werknemerschap. Met name de inzet van de scholingsconsulenten en de werkgeverslijn zijn goede instrumenten om dit te bevorderen. Laten we daar samen aan werken.

Verder wens ik u, uw naasten en bedrijf een goed en gezond 2020 toe.

 

Jan van Leeuwen

Bestuurslid Vakgroep en

Voorzitter cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement