Welke spuitlicentie heeft u en uw medewerker nodig?

vrijdag 23 maart, 2018 -  Peter van 't Westeinde
Van diverse leden horen we dat er nogal wat onduidelijkheid is over welke spuitlicentie je als bedrijfseigenaar en als medewerkers nodig hebt. De Cemp Peter van 't Westeinde geeft in onderstaande stukje hier duidelijkheid over.

Spuitlicentie voor 1, 2 of 3?

Voor het uitvoeren van bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen heb je als ondernemer in ieder geval ‘Licentie 1’ nodig. Dit is voor de uitvoering van bespuitingshandelingen. Wanneer een ondernemer opdracht aan anderen (personeel) geeft om bespuitingen uit te voeren dan moet de ondernemer ‘Licentie 2’ hebben voor ‘bedrijfsvoering gewasbescherming’. De persoon die de bespuiting uitvoert moet dan natuurlijk licentie 1 hebben. Een uitzondering op deze regel is er nog voor eigenaren van bedrijven die voor 1 januari 1996 geboren zijn. Zij hebben 'Licentie' 2 niet nodig.

‘Licentie 3’ is nodig voor bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen opslaan en verhandelen.

Licentieverlenging kan op verschillende manieren. In de periode voordat de licentie verloopt moet een vijftal licentieverlengingsbijeenkomsten bijgewoond worden. Wanneer u deze bijeenkomsten volgt en de kosten daarvoor betaald hebt wordt dit automatisch verwerkt door Bureau erkenningen. Eens per jaar krijgt u een overzicht van Bureau erkenningen hoeveel bijeenkomsten u nog moet bijwonen voor verlenging. Ook wordt daarin aangegeven welke soort bijeenkomst nog gevolgd moet worden. Bijvoorbeeld ‘techniek’ of ‘veiligheid’. Op www.erkenningen.nl staat ook een agenda met bijeenkomsten. Bijeenkomsten specifiek voor uw sector worden veelal ook gemeld in Nieuwe Oogst of via uw adviseur of middelenleverancier. Ook online via www.spuitlicentie.nl kunt u een cursus voor licentieverlenging volgen. Deze website is onlangs overgenomen door LTO-Ledenvoordeel, voor meer informatie klikt u op het logo van 'Spuitlicentie.nl" beneden op de wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Meer nieuws

Symposium over vruchtboomteelt

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement